En eritreansk kvinna i Libyens huvudstad Tripoli väntar på möjlighet att komma vidare på sin väg till Europa. Foto: SVT

”Även om vi riskerar livet måste vi ta chansen”

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot en miljon människor finns nu i Libyen redo att ge sig ut i sjöodugliga båtar för att möjligen komma över Medelhavet. Medan de väntar blir de trakasserade och tvingas leva i misär. Vissa måste ta sitt dricksvatten från toaletten.

Det är människosmugglarna i Libyen som styr flyktingarnas öde. De som inte tar sig över havet riskerar att fångas in av olika väpnade grupper, kriminella eller politiska.

De som klarat resan över Medelhavet kan berätta om hur det är i Libyen.

Flyktingkrisen i Europa

– De behandlar oss som djur. Som utlänning har man ett helvete överallt i Libyen. Det har blivit värre på grund av säkerhetssituationen. Vi var tvungna att ge oss av för det dog folk varje dag, säger Elias från Ghana.

– Vi var ute på havet när motorn gick sönder. Det fanns ingen mekaniker som kunde laga den. Banditerna hittade oss, tog med sig vår motor och lämnade oss. Vi tillbringade två dagar där. Vi försökte rädda oss iland genom att ro med armarna., säger Sebastian från Senegal.

Reportage inifrån Libyen

En grupp flyktingar har hamnat i ett förvar i Libyens huvudstad Tripoli. Det är inte många journalister som vågar filma inne i det instabila Libyen och bilderna och berättelserna i reportaget är inspelade i Libyen förra året. (Se reportaget genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!)

– Ingen har vatten eller mat sedan i morse. Ska det vara så? säger en av männen.

När det gäller hygienen är det lika illa. Han pekar mot något som kallas toalett.

– Dricker ni toalettvatten?

– Ja, det finns bara det.

– Får de sjuka någon vård?

– Nej, nej. Ingen ger dem något. Vi har det mycket svårt.

Nära kollaps

Det är över tre år sedan Libyens diktator Muammar Khadaffi störtades. Två olika regeringar gör anspråk på makten. Därutöver finns mängder av olika väpnade grupper och landet är nära kollaps.

På en av infartsvägarna till Tripoli står en milisledare med sina soldater.

– Jag ska ge dig på käften inne på kontoret! skriker han till föraren i bil som han stoppat.

Till föraren i en annan bil påstår han att han representerar myndigheterna.

– Vi är från Enheten för illegala invandrare. Finns det några utlänningar i bussen? säger milisledaren.

Han säger att hans grupp har mandat att gripa illegala invandrare men det är oklart hur officiellt han uppdrag egentligen är. 

– Den där konstiga historien vill jag inte höra. Vem tror du att du snackar med? Stäng av telefonen, säger han till en person som han stoppat.

Småpåvar och milisledare

Hundratusentals migranter, kanske så många som upp till en miljon, finns nu i Libyen.

Det pågår förhandlingar om att få ihop en samlingsregering i landet men hittills utan resultat. Gränskontrollerna söderut har brutit samman och den hoprasade statsapparaten har lämnat fältet fritt för småpåvar och milisledare.

I en stadsdel i Tripoli är det närmast laglöst land och skottlossning nästan varje dag. En grupp eritreaner försöker hålla låg profil i väntan på att en båt ska ta dem till Europa.

River sönder

De berättar att det ofta inte hjälper om man har papper som visar att man har flyktingstatus. Man riskerar ändå att bli trakasserad och utnyttjad till slavarbete. 

– De kan riva sönder det och slänga det i ansiktet på dig.

En kvinna bland eritreanerna berättar varför hon befinner sig där.

– Vart ska jag ta vägen? Jag var soldat hemma i Eritrea. Det var inte tryggt där och det är det inte här heller. Jag är extra rädd nu eftersom jag väntar barn, säger hon.

– Om någon hjälper mig tänker jag ta risken och åka till Europa.

En landsman till henne resonerar likadant.

– Situationen här tvingar oss att ta oss över havet. Även om vi vet att vi riskerar livet har vi inget val. Vi måste ta chansen.

Se hela reportaget genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet