I den amerikanska insatsen ingick tre krigsfartyg och ett stödfartyg. Ryssland har informerats om insatsen, enligt Pentagon. Foto: Gregory Bull/AP/TT

Amerikansk militärövning i Barents hav

Uppdaterad
Publicerad

USA har skickat fyra fartyg till Barents hav norr om Ryssland för en militär övningsinsats. Det är första gången på tre årtionden som försvarshögkvarteret Pentagon skickar krigsfartyg till det strategiskt viktiga havet.

Insatserna genomfördes tillsammans med den brittiska flottan och målet var ”att försäkra friheten att navigera och (samtidigt) visa det sömlösa samarbetet mellan allierade”, enligt amerikanska flottan.

Ytterligare en anledning, enligt amerikanska källor, är att kinesisk och rysk militär i allt högre utsträckning granskar den amerikanska militärens förmåga till havs och i luften under coronapandemin.

I den amerikanska insatsen ingick tre krigsfartyg och ett stödfartyg. Ryssland har informerats om insatsen, enligt Pentagon.

Övningen följer på en amerikansk övningsinsats i förra veckan i den allt mer konfliktfyllda Sydkinesiska sjön, där Kina utökar sina anspråk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer