Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en ny rekryteringsvideo finns instruktion hur ryssar kan kontakta CIA Foto: CIA

USA försöker rekrytera ryska spioner med ny video

Publicerad

Nu gör den hemliga amerikanska underrättelsetjänsten CIA ett nytt försök att rekrytera fler ryska spioner. Videon riktas till ryska tjänstemän med uppmaningen att ”berätta sanningen” om ett statssystem som är fullt med lögnaktiga personer som profiterar på systemet.

Filmen ”Varför jag tog kontakt med CIA: för min egen skull” är på ryska och har publicerats på CIAs konto på sociala medieplattformen X. Videon handlar om påhittad en rysk tjänsteman som säger att han tidigare trodde att sanningen hade ett värde, men att det är de som förvanskar den som gör karriär.

CIAs chef William Burns sa i juli att missnöjet bland vissa ryssar på grund av kriget i Ukraina skapat en unik möjlighet där det blivit lättare för CIA att rekrytera spioner.

Rekryteringsvideon har fått spridning i Ryssland. Stats-tvs programledare Olga Skabejeva delar videon på sin Telegramkanal och skriver att den handlar om att förråda fosterlandet.  Skabejeva leder det i Ryssland populära programmet 60 minuter och har 222 000 följare på sin Telegramkanal.

Inte första rekryteringsvideon

När CIA publicerade en liknande video i maj 2023 svarade Ryssland med samma mynt. På Telegramkanalen Siloviki rullade videon ”Varför jag stödjer Ryssland”. Filmen riktade sig till amerikanska militärer och i texten på kanalen från Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR ställdes frågor som ”varför kan vänsteraktivister bränna amerikanska flaggor ostraffat?”, ”varför får veteraner från kriget i Irak inte den uppskattning de förtjänar?” och ”varför får man trampa på kristna värderingar som USA stått upp för under alla år?” Budskapet avslutas med ”Vill du ha ett normalt liv, kontakta SVR”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.