Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biden får frågan om vad han gjort för att motverka upploppen – skyller på Trump Foto: TT/skärmdumpar

Amerikanska medier: Kaos, turbulens och personattacker

Uppdaterad
Publicerad

Avbrott, kaos och personattacker – det är vad amerikanska medier lyfter fram efter nattens debatt mellan de två presidentkandidaterna. Debatten gick av stapeln i Cleveland, Ohio och är den första inför valet om en dryg månad.

I natt svensk tid möttes republikanernas presidentkandidat Donald Trump och demokraternas kandidat Joe Biden i den första av tre debatter inför valet 3 november. Och det blev en något kaotisk start på presidentdebatterna, enligt de amerikanska medierna.

Fox news, vars medarbetare Chris Wallace ledde mötet, kallar det för ”en utmattande skrikfest”.

”Till moderator Chris Wallaces frustration, och kanske också den stora delen av tv-publikens, var det mesta av mötet i Cleveland – det finns inget annat sätt att beskriva det – urspårat”, skriver kanalens Howard Kurtz.

CNN rubricerade debatten som ”rent kaos”. Kanalen lyfter fram kandidaternas personattacker och att Donald Trump under debatten upprepade gånger avbröt Joe Biden som då tappade tråden. Joe Biden i sin tur kallade den sittande presidenten för en clown och ”den värsta president USA har haft.”

Nästan lika mycket prattid

Sex ämnen diskuterades under 15 minuter var – kandidaternas politiska bakgrund, högsta domstolen, covid-19, ekonomin, ras och våld och valets integritet.

New York Times sammanfattar mötet med att Donald Trump ”skrek ut sitt twitterflöde på Joe Biden från en scen”. Washington Post noterar att debatten var turbulent, att Donald Trump talade längre än han fick och ”ignorerade andra regler”.

Enligt CNN fick Trump något mer prattid än Biden, drygt 39 minuter mot knappt 38, men bitvis var det svårt att höra vad någon av dem sa då de gång på gång pratade i munnen på varandra.

Ytterligare två debatter

Även konservativa sajten Breitbart news, vars tidigare styrelseordförande Steve Bannon 2017 var Vita husets chefsstrateg, lyfter fram turbulensen. I rubriker noterar sajten hur Trump flera gånger avbröt Biden som i sin tur bad Trump att ”hålla käften” och kallade honom för en clown.

Presidentkandidaterna ska mötas i ytterligare två debatter – den 15 oktober i Miami, Florida och den 22 oktober i Nashville, Tennessee.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet