”Vi har ett brett samarbete med USA”, säger presidenten Tsai Ing-wen i en intervju med CNN. Foto: EPA

Bekräftar: Amerikanska trupper på plats i Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

USA:s militära stöd till Taiwan har rört upp ny ilska i Kina. Nu bekräftar Taiwans president, för första gången sedan 1979, att amerikanska trupper är på plats i landet.

– Vi har ett brett samarbete med USA, säger presidenten Tsai Ing-wen i en intervju med CNN.

Relationen mellan Kina och Taiwan beskrivs som frostigare än på flera decennier och rapporter om kinesiska militärflygplan i Taiwans luftförsvarszon har avlöst varandra under de senaste veckorna.

I veckan trappades konflikten upp ytterligare när USA:s president Joe Biden tillkännagav att man är beredda att stötta Taiwan med militära trupper vid en eventuell kinesisk attack.

Amerikanska trupper på plats

Flera medier har rapporterat om att övningar pågår, men uppgifterna har inte bekräftats av varken Vita Huset eller Taiwan.

Nu bekräftar Taiwans president Tsai Ing-wen att man gett klartecken för amerikanska trupper att genomföra militära övningar på taiwanesisk mark. I en intervju i CNN säger Ing-wen att ett mindre antal trupper anlänt till landet.

– Vi har ett brett samarbete med USA i syfte att öka vårt försvarskapacitet, sa presidenten till CNN på torsdagen.

På frågan om hur många soldater som deltar i övningarna svarade hon:

– Inte så många som allmänheten trott.

Uttalandet är det första som rör militära kopplingar mellan USA och Taiwan sedan de permanenta amerikanska trupperna lämnade ön 1979.

Kinas ilska: Ingen väg tillbaka

Beskedet har återigen fått Kina att se rött.

– Taiwans självständighet är en återvändsgränd och för de som stöttar den finns ingen väg tillbaka, säger Kinas utrikespolitiska talesperson Wang Wenbin i en kommentar till AFP efter CNN-intervjun.

Han tillade:

– USA ska inte underskatta det kinesiska folkets starka beslutsamhet när det gäller att bevara den nationella suveränitet och territoriella integritet.

  • Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet.
  • I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder. De flesta länder erkänner regeringen i Peking istället.
  • Sedan kinesiska nationalister tog makten över öriket 1949, efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna, gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser.

Källa: UI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.