USA:s president Joe Biden och first lady Jill Biden på väg till tv-utfrågning i Baltimore, Maryland. Foto: EPA/Oliver Contreras 21 oktober 2021Visa alla (2)
Visa alla (2)

Biden: USA kommer att försvara Taiwan om Kina anfaller

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden säger att USA har ett åtagande att försvara Taiwan om Kina skulle anfalla. Han upprepade budskapet flera gånger i Baltimore på torsdagen. Kina har den senaste tiden gjort massiva flygmanövrar i en luftförsvarszon som Taiwan upprättat.

Brittiska och amerikanska medier rapporterar att president Biden var mycket tydlig i sitt besked om var USA står i säkerhetspolitiken när det gäller Taiwan.

Han fick frågan två gånger: Om USA skulle försvara Taiwan.

– Ja, vi har ett åtagande att göra det, sa president Joe Biden i utfrågningen arrangerad av CNN på torsdagskvällen, amerikansk tid.

Frågan kom efter uppgifterna om ett påstått kinesiskt test av en så kallad hypersonisk robot. Den ska ha skickats ett helt varv runt jorden innan den slog ner i havet, enligt uppgifter för en vecka sedan i amerikanska försvarstidningen Defence One och brittiska Financial Times.

Pentagon oförberett

Uppgifterna om testet påstås ha överraskat det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Det resulterade i att USA:s beredskap mot Kina har ifrågasatts. Men Biden menade att det finns inga luckor i försvaret.

– Kina, Ryssland och resten av världen vet att vi har världshistoriens starkaste militär. Så oroa er inte om de blir starkare, sa han.

Han fortsatte om Kina:

– Ni ska oroa er för om de kommer att genomföra sådant som kan försätta dem i en position att de gör ett allvarligt misstag, sa Biden.

Men han förtydligade inte vad det i så fall skulle vara. Brittiska BBC talar om USA:s medvetet ”strategiska otydlighet” när det gäller Kina.

USA:s president Joe Biden deltar i en utfrågning av CNN i Baltimore, Maryland. Foto: Evan Vucci 21 oktober 2021

Kinas massiva manöver

Biden har gjort ett liknande uttalande för ett par månader sedan. Det resulterade i frågor om USA har ändrats sin Taiwanpolitik. Men Vita huset hävdar att det är samma strategi som förrut.

Under de senaste veckorna har Kina skickat stora grupper strids- och bombflygplan nära Tawian som passerat i en luftförsvarzon (ADIZ) som Tawian gör anspråk på och kräver att främmande flygplan ska identifiera sig i. Det har trappat upp konflikten mellan Kina och Taiwan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kinesiska militärflygplan flög över Taiwans luftförsvarszon Foto: AP

USA har inga officiella diplomatiska band till Taiwan, men säljer vapen till landet.

Kinas president Xi Jinping sa nyligen att en ”återförening” mellan Kina och Taiwan är oundviklig.

  • Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet.
  • I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder. De flesta länder erkänner regeringen i Peking istället.
  • Sedan kinesiska nationalister tog makten över öriket 1949, efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna, gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser.
  • Källa: UI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer