Kinesiska stridsflyg provocerar Taiwan. Foto: SVT/TT/EPA

Taiwan om Kinahotet: Läget känns akut

Uppdaterad
Publicerad

De militära spänningarna med Kina är värre än på över 40 år. Det säger Taiwans försvarsminister Chiu Kuo-Cheng efter den rekordstora kränkningen av önationens luftförsvarszon.

– Kina vill visa att de har makt och kontroll över Taiwan, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

Läget mellan Kina och Taiwan trappas upp.

Totalt 56 plan – 36 stridsflygplan, tolv bombflygplan med kärnvapenkapacitet och ytterligare fyra plan flög in i Taiwans betecknade luftförsvarszon under måndagen.

– Kina flyger inte in över Taipei eller andra städer, utan man kan likna det vid någon typ av retning. Som den där killen som kör in i vattenpölen och bromsar precis så nära att det nästan stänker vatten på dina byxben, säger SVT:s korrespondent i Peking, Ulrika Bergsten, i Morgonstudion.

Varnar för förödande konsekvenser

Sedan i fredags har Taiwan rapporterat nära 150 kinesiska stridsflyg i den södra och sydvästra delen av önationens luftförsvarszon. Den största kränkningen dessförinnan var när 28 plan flög in i zonen i juni i år.

– Kina brukar flyga in över Taiwan flygidentifieringszon. Man brukar också göra det med intensitet i oktober varje år. Delvis på grund av att Kina firad sin nationaldag i fredags och Taiwan firar sin nationaldag i dagarna, säger Bergsten.

Hon fortsätter:

– Men i år har det varit betydligt mer och frekvent, också med flygplan som skulle kunna ha kärnvapen ombord.

Taiwan har svarat med att skickat upp  sina F16-stridsflygplan i luften. Ledaren Tsai Ing-wen har dessutom skrivit en artikel där hon varnar resten av världen för hur allvarligt det skulle kunna bli om Kina intar önationen.

– Taiwan ligger i ett pärlband av öar som Japan och Borneo. Bryter man den linjen skulle det kunna få förödande konsekvenser för hela regionen, säger Bergsten.

Försvarsministern: Läget känns akut

Enligt Taiwans försvarsminister Chiu Kuo-Cheng har de militära spänningarna med Kina är värre än på över 40 år.

– För mig som militär känns läget akut, säger ministern vid en parlamentarisk utfrågning.

Han säger vidare att Kina redan skulle kunna invadera Taiwan och att landet 2025 kommer att kunna genomföra en ”fullskalig invasion”.

– Det har kapacitet till det redan nu, men de kommer inte lättvindigt att starta ett krig, för de måste ta hänsyn till en rad andra faktorer, säger Chiu Kuo-Cheng

Taiwan

(TT)

  • Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men den har bara erkänts som en sådan av en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.
  • Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.
  • Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.
  • Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.
  • Taiwan har drygt 23 miljoner invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.