Irakiska styrkor vid staden Fallujah i Irak (soldaterna på bilden har ingen direkt koppling till uppgifterna i Amnesty-rapporten). Foto: TT

Amnesty: Iraks militär skyldig till avrättningar av civila som flytt IS

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals civila i Irak tvingas betala ett högt pris när landets regeringsstyrkor går på offensiven mot terrorgruppen IS. Det menar Amnesty i en färsk rapport där man pekar ut regeringsstödda milisgrupper för att använda sig av tortyr, utomrättsliga avrättningar och godtyckliga gripanden som metoder i kampen mot IS.

De som drabbas är ofta sunnimuslimer i Irak som lyckats fly något av de områden som terrororganisationen IS kontrollerar, konstaterar Amnesty i rapporten.

Väl ute ur det av IS utropade kalifatet väntar många gånger en fruktansvärd verklighet för i synnerhet sunnimuslimer som på ett eller annat sätt misstänks för att ha samröre med IS.

Slaget om Mosul 2016-2017

”Kan inte motivera tortyr”

Misstankarna mot de som utsätts sker på helt oklara grunder, och regeringstrogna styrkor och milisgrupper har många gånger på ett brutalt vis brutit mot mänskliga rättigheter, konstaterar Amnesty.

– Irak står för närvarande inför verkliga och dödliga säkerhetshot från IS. Men det kan inte motivera utomrättsliga avrättningar, påtvingade försvinnanden, tortyr eller godtyckliga frihetsberövanden, säger Philip Luther, chef vid Amnestys Mellanöstern-avdelning för forskning och opinionsbildning, i ett pressmeddelande.

Människorättsorganisationen bygger sin rapport, som går under namnet ”Straffad för Daeshs (IS) brott”, på intervjuer med över 470 personer. Det rör sig om allt från personer som tidigare fängslats, anhöriga till människor som dödats, myndighetspersoner, aktivister och människorättsarbetare.

Amnesty international skriver att det främst är shiamiliser som gjort sig skyldiga till övergrepp, och att de har kunnat verka med stöd av irakiska myndigheter. Sedan februari i år utgör bland annat Hashd al-Shaabi, en stor paramilitär milisgrupp, en del av Iraks militär och får stöd med såväl pengar som vapen.

Djupt besvärande händelser

Här kan inte Iraks regering eller dess allierade stater, under några som helst omständigheter, blunda för det ansvar man har för vilket öde man lämnar civilbefolkningen åt, menar Amnesty international.

I rapporten beskriver man flera, för Iraks regering, djupt besvärande händelser från i maj och juni i år då landets militär tog tillbaka den då IS-kontrollerade staden Fallujah och omkringliggande områden.

Under operationerna som genomfördes för att ta tillbaka staden gjorde sig även regeringsstödda shiamiliser skyldiga för grova övergrepp och krigsbrott, enligt människorättsorganisationen. Det är även fullt möjligt att Iraks egna regeringsstyrkor har gjort sig skyldiga till brotten.

Bland annat skriver Amnesty om en händelse den 30 maj i år där minst 12 män och fyra pojkar från Sijir, norr om Fallijah, avrättades helt utomrättsligt efter att de självmant sökt upp och lämnat över sig till personer i militär och polisiär klädsel. Enligt Amnestyrapporten ställdes männen och pojkarna upp på rad och avrättades.

Samtidigt flydde ytterligare minst 73 män och pojkar från samma område vid tidpunkten. De är fortfarande inte återfunna.

Vädjar till alla inblandade

Exakt hur många civila som drabbats nämns inte i rapporten, men enligt Amnesty International rör det sig om tusentals människor. När Iraks regeringsstyrkor nu inlett nästa stora offensiv vädjar människorättsorganisationen till samtliga inblandade parter som strider mot IS att agera för att inte förvärra situationen ytterligare.

– Samtidigt som slaget om att återta Mosul fortlöper är det avgörande att irakiska myndigheter tar steg för att säkerställa att dessa förfärliga övergrepp inte sker igen, säger Philip Lither, vid Amnesty international, och fortsätter:

– Stater som stödjer militära insatser i kampen mot IS i Irak måste visa att de inte kommer att fortsätta blunda för kränkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet