En demonstrant håller upp en bild på Jordi Sanchez och Jordi Cuixart, till stöd för de två fängslade katalanska ledarna.

Amnesty kräver frigivningar av katalanska ledare

Publicerad

I sex månader har de två katalanska ledarna Jordi Cuixart och Jordi Sánchez suttit häktade på ett fängelse utanför Madrid. Amnesty International, som undersökt deras fall, kräver att den spanske åklagaren genast släpper männen fria. 

– Det finns ingen grund för misstanke om uppror. Därför måste de släppas omedelbart ur häktet och avföras misstanke om uppror, säger Esteban Beltran som leder Amnesty International i Spanien till SVT Nyheter. 

Amnestys människorätts-jurister har gått igenom ärenden och menar att viktiga rekvisit saknas för åklagarens brottsmisstankar mot männen. Uppror är ett av de grövsta brotten i Spanien som kan ge upp till 25 års fängelse. Det är när man medvetet försöker omstörta statsskicket med vapen eller våldsamma medel.  

-För brottet uppror krävs fysiskt våld. Ingenstans har de här männen använt sig av våld, säger Beltran.

Tiotusentals försökte stoppa

Den 20 september i höstas genomfördes en husrannsakan på det katalanska budgetministeriet i Barcelona. De spanska myndigheterna vill få reda på ifall skattepengar gått till förberedelserna inför den olagliga folkomröstningen som skulle hållas en dryg vecka senare.

Utanför byggnaden växte folkmassan som protesterade mot Spaniens försök att stoppa folkomröstningen. Som mest befann sig uppskattningsvis 40.000 personer på platsen.

Folket stannade kvar

Även ledarna för de två största katalanska organisationerna, ANC och Omnium, kom till platsen. Det vill säga Jordi Cuixart och Jordi Sánchez. Uppklivna på taket på en polisbil, med megafon i handen, talade de först inför demonstranterna.

Därefter försökte de övertyga folksamlingen att lugnt upplösa demonstrationen. Men folket stannade kvar, och tre polisbilar vandaliserades. Och de som genomfört husrannsakan begärde poliseskort ut.

Misstanken skärptes

-Det är möjligt att de kan ha gjort sig skyldiga till mindre brott, som olydnad eller ohörsamhet av ordningsmakten, i samband med ockupationen av den allmänna platsen under 20:e och 21:e september. Men det är inga brott man sitter häktad för, säger Beltran. 

Brottsmisstanken mot männen var från början uppvigling. Men skärptes under hösten och är nu samma brott som den avsatte katalanska presidenten Carles Puigdemont och flera andra katalanska politiker anklagas för.

Drog tillbaka arresteringsorder

Spanien har dock misslyckats få Puigdemont utlämnad för brottsmisstanken uppror, både från Belgien i vintras och nyligen från Tyskland. Spanien drog själv tillbaka arresteringsordern från Belgien efter att Puigdemont framträtt inför en domstol i Bryssel.

I Tyskland finns inget motsvarande brott i lagen, vilket omöjliggör ett åtal för det brottet ifall han skulle utlämnas därifrån.  

SVT Nyheter har bett om en intervju med Spaniens justitieminister, men har inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.