Hundratusentals demonstrerade i Barcelona i dag mot fängslandet av katalanska separatistledare. Foto: TT

Hundratusentals protesterade till stöd för fängslade ledare

Publicerad

Hundratusentals människor drog ut på gatorna i Barcelona i Spanien på söndagen för att protestera till stöd för fängslade separatistledare. Enligt uppgift var det så många som 350 000 demonstranter som trängdes på stadens huvudgator.

Många höll upp den katalanska gul-röda flaggan och skanderade ”frihet för de politiska fångarna”.

I mars åtalades flera katalanska separatister, misstänkta för uppror och andra brott relaterade till den olagligförklarade folkomröstningen samt till självständighetsförklaringen i höstats.

Kataloniens självständighetskamp

– Vi är här i dag för att 16 personer sitter fängslade eller lever i exil för att ha försvarat en politik som representerar 2 miljoner människor, sa Elsa Artadi, en talesperson för Kataloniens demokratiska parti till the Guardian.

Kataloniens ex-president Carles Puigdemont, som befinner sig i Tyskland där han inväntar besked om att utlämnas till Spanien, twittrade att dagens protester var ”en storslagen medborgerlig och demokratisk demonstration”.

Bakom söndagens demonstration står de två organisationerna Katalanska nationalförsamlingen (ANC) och Òmnium Cultural. Båda verkar för ett självständigt Katalonien. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet