Hon åker 130 mil i veckan för att besöka sin häktade sambo

Uppdaterad
Publicerad

På ett halvår har Txell Bonet nästan färdats ett helt varv runt jorden för att träffa sin sambo som sitter fängslad, anklagad för uppror under den katalanska självständighetsrörelsen. 130 mil med tåg och taxi, varje vecka, med parets gemensamme ettåring.

-Det är viktigt även om vi bara ses med en glasruta mellan oss i 40 minuter, säger hon sittandes på tåget från Barcelona till Madrid. 

Istället för att bryta ihop och gråta, som Txell Bonet uttrycker det, har hon engagerat sig i frågan om barns rättigheter när en förälder är häktad i väntan på rättegång. Hon har varit i FN och deltagit i diskussioner om problemet som uppstår när fängelset ligger långt från hemmet. 

-Det är tufft för min partner om han inte får träffa sin son varje vecka. Det är en så viktig period när pappan och barnet knyter an till varandra, säger hon. 

Flera ombord på tåget från Barcelona känner igen henne. Hennes sambo Jordi Cuixart (se artikel intill) är känd i Spanien. Några kommer fram och ger henne en kram och några uppmuntrande ord. 

-Tack så mycket, säger hon påtagligt rörd.

Oro för fällande domar

Också familjerna till de andra katalanska ledarna och politikerna gör långa resor varje vecka till fängelserna runtomkring Madrid. Tack vare insamlingar i Katalonien har de fått ekonomisk hjälp att ha råd med tågbiljetter, taxi och övernattning. Ifall det skulle bli fällande domar är de oroliga att deras anhöriga hamnar långt bort. 

-Spanien har tidigare satt till exempel baskiska fångar i fängelser långt hemifrån. Och vi är oroliga att detta kan hända igen, säger hon.

Litet spirande hopp

Hon är inte arg på sin sambo för att de försatts i den här situationen. Nej, försvarar hon honom. Han har inte gjort något fel. Han har bara varit ledare för en stor kulturorganisation som tycker det är rätt att alla ska få rösta och säga sin mening om självständighet i Katalonien. Det är inte olagligt, säger hon.

I och med att Spanien misslyckats med att få den katalanske ex-presidenten Carles Puigdemont utlämnad för brottsmisstanken uppror, både från Belgien och Tyskland så har ett litet hopp väckts hos henne. 

-Ifall de europeiska domstolarna underkänner uppror som brott, så blir det svårare för Spanien att hålla dem inlåsta. Här är det väldigt hårda tag.

Viktig tid

Tåget är framme. Vi byter till en taxi som väntar utanför stationen i Madrid. Det tar lite mindre än en timme till fängelset i Soto del Real. Det är ett speciellt besök idag. För den här gången kommer de att få träffas i fyra timmar. Ibland har hon med sig så mycket hälsningar till sin sambo att det blir mindre tid över för dem.  

-Den här tiden är så viktig. Det är på den här stunden som vi kan knyta ihop banden som familj. Jag är beredd på att det kan fortsätta så här länge. Men ändå hoppas jag varje gång att det ska vara den sista, säger Txell Bonet innan hon ursäktar sig och stegar bort mot fängelseentrén. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.