Det har varit en turbulent vecka för Donald Trump – både inrikes- och utrikespolitiskt. Foto: AP/TT

ANALYS: ”Trumps hårda vecka ligger bakom de motstridiga utspelen”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Syrienanfallet gav Trump bara ett kort andrum. Nu måste han hantera sin galopperande kris på hemmaplan. Förre FBI-chefen Comey är en mäktig fiende som med sin avslöjande bok åter satt fokus på Trumps ledarskap.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Syrien har förvandlats till en krutdurk, en skådeplats för nationella, regionala och internationella konflikter. Det handlar inte längre bara om Syrien utan om USA mot Ryssland,  EU mot Ryssland, USA mot Iran. Under den gångna veckan har Ryssland och Trumps allierade försökt att hänga med i president Trumps oföutsägbara och impulsiva twitterflöde där motstridiga besked avlöst varandra.

President Trump har haft en vecka full av motgångar som enligt källor nära presidenten förklarar hans uppseendeväckande beteende där han gör utfall åt alla håll. 

Det började i måndags med att FBI gjorde husrannsakan hemma hos Trumps advokat Michael Cohen. De beslagtog dokument som kan bevisa att Cohen betalade ut pengar till den före detta porrskådisen Stephanie Clifford för att hon skulle tiga om hennes och Trumps affär.

”HÄXJAKT!!!!” rasade Donald Trump på Twitter

”Tjallare, lögnare och slemboll”

Sedan aviserade det republikanska partiets talman Paul Ryan att han inte tänker ställa upp till omval, ett dråpslag för partiet inför mellanårsvalet i höst. Och i torsdags började innehållet i den av Trump sparkade FBI-chefen James Comeys bok att läcka ut, vilket fick Trump att twittra ut omdömen som ”tjallare, lögnare och slemboll” och anklaga Comey för att nu avslöja säkerhetsklassad information.

Boken kommer ut på tisdag och är en svidande vidräkning med president Trumps ledarskap som Comey jämför med en ”egodriven” italiensk maffiaboss. Boken är full av surrealistiska detaljer som när Donald Trump i samtal med Comey diskuterade de sexanklagelser som riktats mot Trump i samband med att en rad kvinnor trädde fram med anklagelser mot presidenten.

I upprörda samtal avslöjade Trump intima detaljer om sig själv, allt prudentligt antecknat av en häpen FBI-chefen. Sanningshalten i James Comey påståenden har ännu inte kunnat kontrolleras och skall ses som en partsinlaga från en man vars enastående karriär tog slut när han blev avskedad av Trump.

Enligt en artikel i Washington Post, där tidningen under källskydd intervjuat 21 personer i Vita Huset, så träder bilden fram av en president som varit mer oförutsägbar och ur balans än vad någon kunnat erinra sig. Speciellt husrannsakan hemma hos Trumps advokat Cohen gjorde honom ursinnig.

Husrannsakan skedde efter tips från särskilde utredaren Robert Mueller som utreder Trumpfamiljens påstådda samröre med ryska intressen under valrörelsen. Det fick Trump att backa från sitt löfte att låta sig intervjuas av Robert Mueller som ett led i hans Rysslandsutredning. Muellers pågående utredning är ytterst besvärande för Vita Huset men hittills har Trump inte vågat avskeda honom, Muellers utredning lämnar Trump ingen ro. Den är det största hotet att Trump en dag kan hamna inför riksrätt.

Allvarligaste internationella säkerhetspolitiska krisen på länge

Donald Trumps nattsömn blev säkert inte bättre av att han dessutom fått utstå anklagelser att han indirekt ska ha ha orsakat kemgasattacken i Syrien. Han chockade sina militära rådgivare när han den 29 mars tillkännagav att han tänkte dra tillbaka den amerikanska närvaron i Syrien på ”48 timmar”.

Det är en logistisk omöjlighet, att dra tillbaka amerikanska trupper kommer att ta månader. Men signalen att det mäktiga USA tänkte dra sig ur kan ha fått Assad att slå till med kemgas mot ett av de sista rebellfästena, menar flera av Trumps motståndare, en anklagelse som med kraft tillbakavisats från Vita Husets presschef.

Vid en genomläsning av Trumps tweet framträder bilden av en person som upplever sig hotad, orättvist behandlad och attackerad, och mitt i alla utfall skriver Trump, nästan som för att trösta sig själv, ”är väldigt lugn och fokuserad på att få till en fri och rättvis handel med Kina”.

Under denna turbulenta vecka har alltså Donald Trump hanterat den allvarligaste internationella säkerhetspolitiska krisen på länge. För första gången attackerade han Rysslands president Vladimir Putin, en politisk ledare som han hittills bara haft positiva omdömen om.

Boken skriven av sparkade FBI- chefen James Comey tillsammans med Muellers pågående Rysslandsutredning talar för att president Donald Trump åter får en arbetsvecka fylld av anklagelser och motanklagelser och rasande tweets i gryningen. Att bli anklagad för att vara moraliskt otillräknelig är ett sensationellt påhopp på en sittande president. Frågan är hur Donald Trump i längden kan klara den nervpress han är utsatt för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kriget i Syrien

Mer i ämnet