Utredare håller i en av färdskrivarna från olycksplanet. Foto: TT

Analys av svarta lådan pekar på bomb

Uppdaterad
Publicerad

De svarta lådorna på olycksplanet som kraschade på Sinaihalvön i Egypten slutade plötsligt att fungera 24 minuter efter start. Det visar analysen, enligt källor inom haveriutredningen. Franska tv-kanalen France 2 uppger att en explosion hörs på inspelningen.

Källor inom utredningen kring flygkraschen i Egypten säger att informationen från de svarta lådorna  visar att ”allt var normalt”  ända fram till det att de slutade att fungera och att ”detta tyder på en mycket plötslig explosiv tryckförändring”.

Enligt France 2 TV säger en av haveriutredarna att ”ljudet av en explosion tydligt hörs under flygningen”. Haveriutredaren ska ha tillgång till inspelningarna från färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna.

Flygkraschen i Egypten

Frankrikes utredningenhet, BEA, som bistår haveriutredningen i Egypten, vill inte bekräfta tv-stationens uppgifter.

Både USA och Storbritannien för officiellt fram teorin att kraschen, som krävde 224 människoliv, orsakades av en bomb ombord.

Obama stöder teorin

– Jag tror att en möjlighet är att det var en bomb ombord. Vi tar det på största allvar, säger president Barack Obama enligt amerikanska medier.

Obama understryker att det sker stora ansträngningar i USA för att ta reda på fakta innan det eventuellt går att fastställa vad som hände med planet.

Tidigare har den brittiske premiärministern David Cameron sagt att det är troligare att kraschen orsakades av en terrorbomb än att den inte gjorde det.

Restriktioner

Några timmar efter kraschen uppgav en lokal terrorgrupp med anknytning till IS att de låg bakom kraschen. Men såväl Ryssland som Egypten har manat till försiktighet i terrorspekulationer.

Flera länder och flygbolag har infört restriktioner när det gäller flygresor till och från Sharm el-Sheikh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet