Bild på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, tidigare försvarsministern Yisrael Beiteinu samt oppositionsledaren Benny Gantz i förda munskydd på en reklambild i den israeliska staden Ramat Gan. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Analys: ”Tidigare otänkbar coronaregering väntas i Israel”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För några veckor sedan var det ”otänkbart”. Nu tyder mycket på att de två ärkerivalerna Benjamin Netanyahu och Benny Gantz bildar regering tillsammans.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Sent ikväll går tidsfristen ut. Nu kommer rapporter om ”betydande framsteg” i samtalen för att nå ett slut på det dödläge som lamslagit politiken i Israel i mer än ett år.

Enligt medieuppgifter är det tänkt att Benjamin Netanyahu ska leda landet som premiärminister i 18 månader och att Gantz därefter kommer att ta över i en lika lång period.

Coronapandemin

Skoningslöst tonläge

Valet i mars var det tredje på mindre än ett år, och tonläget mellan de båda motståndarna har varit hårt och skoningslöst.

Den tidigare arméchefen Gantz är förhållandevis ny inom politiken och har upprepat att han ska sätta stopp för Netanyahus styre, och att han aldrig skulle sitta i en regering ledd av Netanyahu så länge som denne var misstänkt för korruption.

Därför väckte det stor ilska bland många av Gantz anhängare när han efter valet i mars gjorde en helomvändning och signalerade att han var redo att ingå i en nationell nödregering på grund av coronapandemin.

Demonstranter med svarta flaggor har protesterat mot vad de anser är en ”fara för demokratin” utanför hans och hans partimedlemmars hem.

Mutanklagelser

Benjamin Netanyahu har länge dominerat Israels politik och är den regeringschef som suttit längst i landets historia. Han är också den förste som åtalats under sin tid på premiärministerposten. Själv nekar han till anklagelserna om mutor, bedrägeri och trolöshet mot huvudman och har kallat korruptionsåtalet för en politisk häxjakt.

Ingen av de två rivalerna vann någon klar seger i valet i mars – men Gantz fick ett något större stöd än Netanyahu och fick därför uppdraget av Israels president Reuven Rivlin att försöka bilda en regering.

Samtidigt som det stod klart att både Gantz parti Kahol Lavan och Netanyahus Likudparti skulle misslyckas med att bygga en koalition var för sig drabbade coronaviruset Israel.

Västbanken en konflikt

Landet har infört hårda restriktioner, skolor och många företag har fått stänga och resor mellan städerna har förbjudits. Hittills har minst 118 personer dött i pandemin.

Netanyahu och Gantz står långt ifrån varandra i flera politiska frågor, inte minst har Netanyahu lovat att låta samtliga israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken införlivas med Israel om han får bilda regering, något Gantz motsatt sig.

En annan konflikt gäller korruptionsmisstankarna mot Netanyahu. Enligt politiska bedömare kan Netanyahu komma att söka åtalsimmunitet om han får sitta kvar på premiärministerposten.

Politiska sprickor lär bestå

Efter ett år av politiskt dödläge kan en samlingsregering skapa en tillfällig enighet i ett djupt splittrat Israel. Men det är knappast troligt att man kommer att lyckas överbrygga de politiska sprickorna i landet på längre sikt.

Om kvällens deadline passeras kommer det israeliska parlamentet Knesset få tre veckor på sig att utse en premiärministerkandidat. Om detta också misslyckas ska nyval genomföras.

Det skulle betyda en ännu mer utdragen politisk kris samtidigt som Israel står mitt i kampen mot covid-19.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet