Beskuren av pandemin och ett allvarligt säkerhetshot blir installationen en overklig skugga av vad den alltid varit. Foto: Matt Slocum/TT

Analys: ”Den högtidliga ceremonin har förvandlats till en mardröm för huvudstaden”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Staketen har rests kring Capitolium och Washington känns som en belägrad stad. De beväpnade soldaterna i gatukorsningarna ger en bild av ett splittrat land långt ifrån den enade nation Joe Biden säger sig vilja skapa.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Den högtidliga ceremonin har förvandlats till en mardröm för huvudstaden. Beskuren av pandemin och ett allvarligt säkerhetshot blir installationen en overklig skugga av vad den alltid varit. Lady Gaga ska visserligen sjunga nationalsången på plats, men de flesta av artisterna är med på länk och i kvarteren kring Capitol Hill har familjerna i de små stenhusen flytt staden. Rädda för att beväpnade våldsmän återigen ska hota demokratin.

Ska försöka ena landet – mitt i röran

Washingtons borgmästare har dessutom i oroande intervjuer talat om att hon är mer bekymrad för attacker mot andra mål än de ståtliga politiska byggnaderna, platser där bevakningen inte tillåts vara lika massiv som kring kongressen.

Presidentvalet i USA 2020

Mitt i den här röran ska Joe Biden ena landet igen. Den tillträdande presidenten vet att mer än 70 procent av republikanerna, enligt NBC, fortfarande tror att valfusk låg bakom hans seger. Detta trots att fler än 50 domstolar avslagit alla påståenden om ett omfattande valfusk. Det är en siffra som berättar om klyftan mellan dem som väljer att tro mer på Donald Trump och hans lögner än landets framtida ledare. Väljare som inte lyssnar till Högsta domstolen eller ens republikanska valchefer runtom i landet – varför skulle de då ställa sig bakom Biden?

”En vandring på knivseggen”

Redan under de första dagarna vid makten ska Joe Biden riva upp delar av Trumps politiska beslut. Och flera av reformerna är känsliga för de republikanska väljarna, speciellt frågan om det inreseförbud från flera muslimska länder som Trump införde.

Det blir en vandring på knivseggen för Joe Biden som under hela valrörelsen beskrivit sig själv som en förhandlare och genom åren nått stora överenskommelser över partigränserna. Den här gången har han dessutom uttryckligen sagt att han vill få med sig republikanerna på de stora besluten om pandemin och stödpaketet till det amerikanska folket.

Och riksrättsåtalet för inte bara med sig praktiska bekymmer för demokraterna. Att få regeringen godkänd och hastiga beslut om pandemin kan försenas om rättegången i senaten prioriteras. Än mer problematiskt kan det bli för Biden att riksrättsåtalet, av många Trump-trogna, tolkas som en vendetta mot en då redan pensionerad president. Rättsligt uppfyller riksrättsåtalet alla delar, men hans väljare ser ofta Trump som en slags martyr – jagad och utsatt av ”makten”. Rättegången i senaten kan bli ännu ett argument för de trogna Trump-anhängarna att ta avstånd från den politiska makten.

Prövningen startar direkt

För tjugo år sedan kom hotet från al-Qaida och andra internationella terrornätverk. Nationen stod enad när flygplanen styrde mot New York och Washington. Den här gången befarar flera bedömare att kaoset vid Capitolium den 6 januari bara var starten på ett stegrat hot från högerextrema grupper som agerar mot sin egen befolkning.

Utmaningen för Joe Biden börjar inte när nästa attentat drabbar USA – prövningen startar onsdagen den 20 januari klockan 12 amerikansk tid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet