Medlemmar ur nationalgardet innanför säkerhetszonen kring Capitol Hill. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

12 personer ur USA:s nationalgarde stoppas från att bevaka Joe Bidens installation

Uppdaterad
Publicerad

Tolv medlemmar ur det amerikanska nationalgardet har stoppats från att bevaka den tillträdande presidenten Joe Bidens installation efter granskning av FBI. Det meddelar Pentagon på tisdagskvällen.

Nyhetsbyrån AP var först att rapportera om att två personer plockats bort på grund av påstådda kopplingar till milisgrupper på den yttersta högerkanten. Men Pentagon bekräftar endast att dessa individerna har skrivit ”opassande” saker på nätet.

Efter stormningen av Capitolium i Washington DC, USA:s politiska hjärta, är säkerhetsarbetet massivt inför att demokraten Joe Biden ska sväras in som landets 46:e president, under onsdagen den 20 januari.

Över 20 000 soldater ur den militära reservstyrkan kommenderas ut i huvudstaden, beväpnade med automatgevär och pistoler.

Presidentvalet i USA 2020

Myndigheterna har på grund av det rådande läget skärpt bakgrundskontrollerna av alla som ska bevaka evenemanget.

”Har plockats bort”

Under tisdagen rapporterade AP att två medlemmar ur nationalgardet stoppats från att tjänstgöra vid installationen. Enligt en armétjänsteman och en senior tjänsteman inom den amerikanska underrättelsetjänsten ska man ha funnit att de har kopplingar till högerextrema milisgrupper. Det är okänt vilken eller vilka grupper det skulle röra sig om.

General Daniel R. Hokanson, chef över nationalgardet, uppgav under en senare pressträff med USA:s försvarsdepartement Pentagon att de två befann sig i Washington, men att de nu har skickats hem. Allt han och presskommunikatören Jonathan Rath Hoffman ville uppge därutöver var att de har publicerat ”opassande” saker.

– Vi har identifierat två individer som har gjort opassande kommentarer eller meddelanden. Dessa två har plockats bort, säger Jonathan Rath Hoffman.

Hård bakgrundskoll

Ytterligare 10 personer har stoppats från att tjänstgöra under presidentinstallationen, meddelar Pentagon. Dessa har flaggats i samband med den grundliga granskning av tjänstgörande personal som nu genomförs och plockats bort av en rad olika anledningar, som uppges vara ”orelaterade” till vad som sker i Washington.

– Vi tar inga chanser, säger Jonathan Rath Hoffman, och konstaterar att de hellre ställer frågor i efterhand i detta läge.

Med hänvisning till säkerhetsskäl kommer varken federala polisorganisationen Secret Service eller Pentagon att kommentera kontrollprocessen och granskningen som rör militärerna.

Ingen komplott mot Joe Biden har upptäckts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet