Dussintals på FBI:s terrorlista fanns i Washington under stormningen

Uppdaterad
Publicerad

USA stålsätter sig inför Joe Bidens presidentinstallation nästa vecka och det Washingtons polischef kallar för ”ett omfattande säkerhetshot”.

Nu avslöjar Washington Post att dussintals personer som är med på FBI:s övervakningslista för terrorism fanns i Washington under stormningen av kongressen.

Majoriteten av de terrorlistade personerna som befann sig i Washington under stormningen är människor som uttryckt högerextremistiska åsikter, uppger Washington Post som refererar till källor med insyn i FBI:s utredning. 

Det är oklart om någon av de personer som gripits efter attacken finns med på övervakningslistan. 

Kongressen i USA stormad

Ska varna myndigheter 

FBI:s lista, the national terrorist screening database, skapades efter terrordåden 2001 och omfattar nu över en miljon namn, både misstänkta internationella terrorister och amerikaner som klassas som säkerhetsrisker. Syftet med listan är hålla olika polis- och säkerhetsmyndigheter underrättade om var personer på listan befinner sig och slå larm om vad de gör. Enligt Washington Posts uppgifter registrerar listan allt från fortkörningsböter till passager genom säkerhetskontroller. 

Inför president Donald Trumps tal i Washington besökte FBI ett antal personer på övervakningslistan och avrådde dem från att resa till huvudstaden.  

Underskattade hotet 

FBI har kritiserats av amerikanska politiker för att ha underskattat hotet mot kongressens godkännande av elektorsrösterna. Myndigheterna hade uppgifter om att det fanns planer på att attackera kongressen. Ändå var bevakningen av Capitolium inte förstärkt. 

FBI vill inte kommentera uppgifterna i Washington Post. En anonym källa inom byrån säger att ”amerikanska myndigheter ska skydda USA mot terroristhot och attacker på ett sätt som skyddar medborgares frihet och rättigheter”. 

Befarar våld vid Bidens installation 

Den 20 januari ska Joe Biden installeras som president. Säkerhetspådraget är enormt och stora delar av centrum i huvudstaden kommer att spärras av. 

FBI-chefen Christopher Wray varnade under torsdagen för att det finns ”en omfattande mängd kommunikation på nätet som oroar”. I meddelanden finns uppmaningar om väpnade protester. 

– Vi letar efter personer som vill upprepa våldet från förra veckan. Vi har identifierat över 200 misstänkta sedan den 6 januari, sade Wray under en säkerhetsgenomgång med vicepresident Mike Pence.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet