Soldater ur nationalgardet vid Kapitolium i Washington DC. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Polis på tårna – oro för nya protester i USA

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals soldater är redan på plats i Washington DC inför att Joe Biden ska installeras som landets nye president – och ytterligare tusentals väntas anlända i veckan.

Farhågor om nya protester redan under helgen gör att säkerhetspådraget är enormt på flera håll i USA.

Lördagen blev lugn med några mindre demonstrationer på olika håll i USA. Men myndigheter har pekat ut söndagen som kritisk, då protester mot den tillträdande Biden-regeringen sedan flera veckor tillbaka planerats i samtliga amerikanska delstater.

Säkerheten kring delstaternas respektive kongress är rigorös efter att anhängare till den avgående presidenten Donald Trump stormade Capitolium i den amerikanska huvudstaden Washington DC förra veckan.

Tusentals soldater

Texas och Kentucky har stängt parlamentsbyggnaderna för allmänheten. Och i delstaten Connecticut har nationalgardet kallats in för att kunna stå emot uppemot 2 000 demonstranter om så skulle bli fallet.

– Vi förbereder oss för att allt kan hända, säger militären Pedro Muniz, men lägger till att man inte fått in några specifika hot.

Washington DC är i full gång med att förbereda inför onsdagens installation. De centrala delarna av staden var spöklika under helgen när gator stängts av och nationalgardet positionerat sig runt stadskärnan.

Omkring 10 000 soldater ur nationalgardet är på plats och dagen innan Biden svärs in väntas ytterligare förstärkning, rapporterar The Washington Post.

– Vi kommer att vara mellan 22 000 och 25 000, säger generalmajoren William J Walker.

Greps i kontroll

På lördagen greps en beväpnad man vid en säkerhetskontroll nära Capitolium i Washington DC. Mannen, från delstaten Virginia, frihetsberövades sedan polisen hittat ett enhandsvapen med 500 patroner samt ett hagelvapen med ammunition.

Inom vissa ljusskygga, våldsbejakande grupperingar uppmanas medlemmar att stanna hemma med hänvisning till just säkerheten eller en uppfattad risk att de kan vandra in i en myndighetsfälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.