Foto: Yasuyoshi Chiba / TT

Analys: Den som kontrollerar mobilmasterna kontrollerar landet – och sanningen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sudans internet har i dag varit nerstängt i 19 dagar.

Tänk efter, hur många gånger om dagen tar du upp din telefon för att kolla något på nätet? Tänk hur frustrerande det skulle vara om det inte fungerade.

Liselott Lindström

Utrikesreporter

Det var främst via nätet som sudaneserna organiserade de stora protesterna som lyckades fälla president Omar al-Bashir och som sedan fortsatte som karnevalaktiga demonstrationer för ett civilt styre i landet som styrts militärt i 30 år.

Huvudorganisatören Sudan Professional’s Association lade ut meddelanden på Facebook om hur protesterna skulle ordnas. Via Whatsapp kunde man skicka iväg meddelanden till stora mängder människor, som kunde skicka dem vidare till lika många till. Meddelanden spreds snabbt, vitt och brett.

Klipp på de glada demonstrationerna fanns överallt på nätet. “Frihet, fred och rättvisa”, skanderade folkmassorna.

Lik dumpades i Nilen

Men den 3 juni förändrades allt. I ett våldsamt slag mot Sudans drömmar om demokrati löpte beväpnade styrkor amok i demonstrationslägret. Minst 158 människor dödades, bland dem flera barn. Lik dumpades i Nilen som flyter igenom huvudstaden Khartoum. Tiotals kvinnor, men också män, våldtogs och piskades.

Ögonvittnen som SVT har talat med berättar att det var tusentals soldater som svepte över lägret, många med den ökända RSF-styrkans uniformer. Ögonvittnena säger att de inte ens försökte skjuta i luften – de verkade ha fått order om att skjuta för att döda.

Fruktansvärda videoklipp från massakern började snabbt spridas på nätet. Sen blev det tyst.

Plötsligt var det mobila nätet kapat i Sudan. En del wifi-nätverk fungerar fortfarande, men största delen av befolkningen har ingen tillgång till dem, utan bara möjlighet att komma åt nätet via sina mobiler.

Att klippa av den kontakten till omvärlden och till vänner och familjer är ett grymt och effektivt sätt att kväsa demokratisträvan.

Svårt att verifiera information

Sudan styrs nu av ett militärråd, där RSF-styrkornas kommendör är vicepresident. Mohammed Hamdan Daglo, mer känd som Hemeti, är ett namn som sprider skräck i Darfurprovinsen i Sudan.

Där beskylls han och hans styrkor, bättre kända som Janjaweed, för grymma massmord.

Och efter den 3 juni sipprar information om nya våldsamheter i Darfur sakta fram, men det stängda nätet gör det svårt att få information och att verifiera det. Men nu har Darfur också kommit till Khartoum.

Medierna i Sudan är kontrollerade av militärrådet, och den statliga tv:n ses främst som en propagandakanal för militärrådet.

Sudaneserna sitter nu klistrade framför den saudiarabiska tv-kanalen Al-Hadath. Ironiskt är att Saudiarabien är en av RSF-styrkornas största finansiärer, men en saudisk kanal är för tillfället det bästa sättet för sudaneser att få veta ens lite om vad som pågår i deras eget land.

Skräms till lydnad

Demonstranterna försöker nu få igång protesterna för ett civilt styre igen, med SMS och telefonsamtal. Men samtidigt försöker militärrådet skrämma dem till lydnad. SVT bevittnade hur RSF-styrkorna sköt tårgas i ett område i Khartoum i veckan där det ryktades om protester. Tårgasen sköts mot folk som satt och drack te vid gatukanten i den varma mörka kvällen. En klar signal: Våga er inte på nånting

Men protesterna börjar småningom komma igång igen. I liten skala, främst på natten och främst på gator där RSF inte patrullerar.

Utomlands har en ovanligt framgångsrik kampanj på sociala medier, #blueforsudan, spridit information och medvetenhet om det som händer i Sudan. Kampanjen startades av vänner till Mohammed Mattar, en ung man som dödades av soldaternas kulor. Flera aktivister i landet har ironiskt nog inte ens hört talas om kampanjen – för att de inte har tillgång till internet.

Idén kan ha kommit utifrån

Den sudanesiska journalisten Osman Mirghani, som flera gånger suttit fängslad för sin kritik mot Omar al-Bashir, säger att det är fritt fram att kritisera militärrådets ledare, general Abdul Fattah al-Burhan. “Men går man lite neråt blir det farligt”, säger han och syftar på Hemeti.

Han tror att militärrådet fått idén till att stänga nätet utomlandsifrån. Det var nämligen efter ledningens rundresa i Arabemitraterna, Egypten och Saudiarabien som massakern i Khartoum ägde rum.

Och den allmänna uppfattningen i Sudan just nu är att det är Hemeti som har de facto-makten. Efter Omar al-Bashirs fall sa han att han är med demonstranterna, men nu kommer sanningen sakta fram. Han för kampanj som Bashir gjorde, med anhängare som skanderar “askariya” – militärstyre – omkring honom.

Det är den sanningen som nu syns i tv-rutor i Sudan.

Kallar internet för hot

Hemeti säger att internet är ett hot mot den nationella säkerheten. Men i själva verket är det ett hot mot hans ambitioner att bli landets ledare.

Nu patrullerar hans styrkor gatorna i Khartoum, och väcker traumat till liv för dem som var med den 3 juni. Det som gjorde tidpunkten speciellt grym var att det var den 29 dagen i Ramadan, aftonen före Eid al-Fitr, muslimernas heligaste högtid.

Om och när nätet slås på igen kommer hela Sudan och världen att få en bättre uppfattning om grymheternas omfattning. Den ilska, sorg och besvikelse som nu trängs ner av det stängda nätet kommer att få en kanal igen. Vad som händer då är svårt att förutse.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.