Affärer har stängt ner efter att oppositionsledare har uppmanat befolkningen att stanna hemma från jobbet. Foto: TT

Folktomma gator i Sudan – och fler dödsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Civil olydnad och masstrejk. Nya protester i Sudan märks på huvudstaden Khartums folktomma gator en vecka efter att sittdemonstranter skjutits ihjäl utanför militärens högkvarter.

Kravet är en civil regering och militärjuntans avgång – och samtidigt krävs fler dödsoffer.

”Den civila olydnaden kommer att börja på söndag och sluta först när en civil regering meddelar, i statlig tv, att de tagit makten”, sade SPA, en av de ledande protestorganisationerna, i ett uttalande i går.

Oppositionsledare har uppmanat befolkningen att stanna hemma från jobbet och bankanställda, flygplatspersonal och elektriker har gripits inför masstrejken, uppger SPA för BBC.

Maningarna verkar ha tagit skruv, för när arbetsveckan började i går var många gator i Khartum i stort sett folktomma, enligt nyhetsbyrån Reuters. Men i området Bahari i norra delen av Khartum samlade demonstranter däck och stenar i ett försök att blockera militärfordon från att ta sig in till demonstranterna. Polisen svarade med att skjuta tårgas, uppger vittnen för AFP.

En oppositionell läkarorganisation uppger att fyra personer dödades av paramilitära styrkor. En sköts i Khartum och en annan sköts i tvillingstaden Omdurman på andra sidan Nilen. Ytterligare två personer dog av knivskador på ett sjukhus i Omdurman.

Totalt 118 människor dödades i förra måndagens tillslag mot demonstranterna och i de efterföljande tillslagen, enligt läkarorganisationen.

Militärjuntan som styr Sudan sedan diktatorn Omar al-Bashir avsattes i april efter massiva protester hävdar att dödstalet är 61, varav tre egna soldater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.