Omar al-Bashir misstänks bl a för flera fall av korruption. Foto: Burhan Ozbilici/AP

Sudans ex-diktator ställs till svars

Publicerad

Sudans tidigare president Omar al-Bashir ska ställas inför rätta för korruptionsbrott. Beskedet kommer två månader efter att han tvingades bort från makten av regeringskritiska demonstranter. Samtidigt väntas nya förhandlingar mellan demonstrationsrörelsen och det styrande militärrådet, som för första gången medger att man upplöst protester.

Expresidenten al-Bashir, som styrde Sudan i 30 år, kommer att åtalas för korruption, och för att olagligen ha utlyst undantagstillstånd vid protesterna mot hans styre tidigare i år.

Sedan al-Bashir avgick i april har ett militärråd styrt Sudan, samtidigt som förhandlingar om en övergång till civilt styre pågått med representanter för demonstrationsrörelser.

Minst 100 döda

Förra veckan brakade samtalen samman mellan militärstyret och demonstrationsrörelserna sedan militären försökt skingra en sittprotest utanför militärens högkvarter i huvudstaden Khartum. Minst 100 demonstranter dödades då.

Militären erkänner nu att syftet med aktionen var just att upplösa demonstrationen, något man tidigare förnekat.

– Vi gav order till våra befäl att hitta ett sätt att upplösa protesten. Men vi ångrar att det begicks misstag, säger en talesperson för militärrådet.

Utredning och gripanden

Militärrådet uppgav också att händelsen nu ska utredas och att flera officerare gripits efter aktionen mot demonstranterna.

Förhandlingarna mellan militären och demonstranter har nu återupptagits, och proteströrelsen har dragit tillbaka sin uppmaning till civil olydnad.

Såväl Etiopien som USA har försökt medla i förhandlingarna, och USA utsåg nyligen ett särskilt sändebud till Sudan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer