Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åsberg i Morgonstudion: ”Det blir allt svårare att få ihop Bernie Sanders matematik.” Foto: Paul Sancya/ TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: ”För Bernie Sanders blir livlinorna allt färre”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Den viktigaste segern gick till Joe Biden. Framgången i Michigan visar att den förre vice presidenten har stora möjligheter att få fortsatt starkt stöd också i resten av det så kallade ”rostbältet”. Dessutom plockade Biden hem segern i majoriteten av tisdagens sex delstater. För Bernie Sanders blir livlinorna allt färre.

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Beskedet från bildelstaten Michigan var att man vill se en välkänd, erfaren ledare med möjlighet att besegra president Trump i november. Nyckeln till Bidens breda framgång fanns återigen bland de svarta väljarna och Biden vann också stort i de större städernas förorter.

Den viktiga arbetarklassen i Michigan tycktes dessutom hellre minnas att Biden och president Obama räddade de amerikanska biljättarna, efter finanskrisen 2008, än att Biden röstat för de frihandelsavtal som påstås ha kostat delstaten hundratusentals jobb.

Vände för ett par veckor sedan

Under några timmar besökte vi Edison School i centrala Detroit. Mellanstadieskolan utgjorde en av tusentals vallokaler den här dagen. Väljarna var i störst utsträckning svarta och de som ville tala med oss hade, de flesta, röstat på Joe Biden. Precis som en majoritet av de demokratiska väljarna i landet menade många att Biden har störst chans att mäta sig med Donald Trump, men flera nämnde också hur betydelsefullt det var att många av det demokratiska partiets mer kända politiker visat Biden sitt stöd.

Det har haft en avgörande betydelse, efter valets vändning i South Carolina för mindre än två veckor sedan. Segertåget i den amerikanska södern fortsätter också. Mississippi visade att de svarta väljarna tror på sin förre vice president.

”Valrörelsen är inte över”

För Bernie Sanders blev kvällen en djup besvikelse. Sanders lyckas inte utöka väljarbasen – de nya väljarna Sanders skulle locka kommer inte till vallokalerna. De unga väljarna hörs och syns, men röstar inte i tillräckligt stor utsträckning. Missräkningen är besvärlig för Sanders och ett tecken på att hans tal om ”revolution” tappat fart och istället skrämmer bort vissa väljargrupper. Valrörelsen är inte över, men Sanders möjligheter att vända och återigen överraska det politiska etablissemanget är inte många, när vi tittar framåt i vårens politiska almanacka. 

Redan tidigt under kvällen visade CNN:s vallokalundersökning att en majoritet av väljarna, i de flesta av de sex delstaterna, såg Joe Biden som den ledare som har bäst egenskaper att hantera en katastrof. Ett intressant och viktigt besked för Biden, i en tid när coronaviruset lamslår delar av USA och resten av världen.

Debatt på söndag

Nästa chans att skaka om Biden får dock Bernie Sanders redan på söndag. Då möts kandidaterna i en debatt och Joe Biden har haft uppenbara bekymmer under de tidigare sammandrabbningarna. Ofta har den förre vice presidenten upplevts som lite frånvarande och energilös. Det är absolut ett tillfälle för Sanders, men samtidigt blir det allt svårare att få ihop Bernie Sanders matematik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.