EU:s brexitförhandlare Michael Barnier på Downings street i London. Foto: TT

Analys: Det här är stötestenarna i brexit-förhandlingarna

Publicerad
Analys ·

Bordet dukas i London för en arbetsmiddag med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiske motpart David Frost. Det blir starten på den femte formella förhandlingsrundan om den framtida relationen efter brexit. Med mindre än ett halvår kvar av övergångsperioden finns inget genombrott i sikte, och pressen ökar på de båda middagsgästerna att visa kompromissvilja.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Det var aldrig någon enkel uppgift som låg framför EU och Storbritannien när britterna lämnade unionen den 31 januari i år. Men coronapandemin har gjort att förhandlingarna om ett frihandelsavtal blivit än mer komplicerade. I stället för samtal öga mot öga fick de fyra första formella rundorna hållas via videolänk. Därefter lyftes frågorna till ledarnas bord och det bestämdes att förhandlingarna skulle intensifieras under juli månad.

Inga konkreta framsteg

Sedan dess har Barnier och Frost träffats flera gånger för informella samtal. Enligt personer med insyn har de fysiska mötena mildrat tonläget något men några konkreta framsteg har inte gjorts.   

Brexit

Flera stötestenar står på agendan under de kommande tre dagarna i London. En sådan är huruvida britterna även i fortsättningen ska tvingas följa EU:s regler när det gäller miljö, arbetsrätt och statsstöd. En annan är fisket. En tredje är EU-domstolens roll.

”Hård brexit hotar”

Om inget nytt avtal finns på plats före övergångsperiodens slut väntar en ”hård brexit” med tullar och kvoter enligt Världshandelsorganisationen WTO:s regler. Och den brittiske premiärministern Boris Johnson har gång på gång slagit fast att en förlängning av övergångsperioden inte kommer på fråga. 

Så tiden håller på att rinna ut. Inte minst för Boris Johnson som vill ha ett avtalsutkast klart redan i sommar. EU27 och Michel Barnier har inte lika bråttom. Barnier vill ha ett utkast klart i september och ett fullödigt avtal senast den 31 oktober. 

Än så länge tycks båda sidor vara eniga om att ett avtal kan vara klart på relativt kort tid, bara man kan komma över de största hindren. Den sjätte och avslutande formella förhandlingsrundan ska börja den 17 augusti, efter det finns inga konkreta planer. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet