Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande för EU-kommissionen. Foto: LEON KUEGELER/REUTERS/TT

Analys: ”Det krångliga pusslet har fått sin lösning”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När röken skingrats efter ett möte som började redan på söndagen var det den otippade Ursula von der Leyen som stod kvar. Till slut kunde EU:s stats-och regeringschefer enas om att föreslå den tyska försvarsministern till att bli Jean-Claude Junckers efterträdare som ordförande för EU-kommissionen.

Pontus Mattsson

politikreporter

Nu återstår för EU-parlamentet att godkänna henne, vilket väntas ske om två veckor. Parlamentet slogs annars länge för att det skulle bli någon av de på förhand utpekade spetskandidaterna från partigrupperna som skulle få jobbet.

Parlamentet som i slutänden ska godkänna förslaget från toppmötet har argument för att kommissionensordföranden på så sätt skulle ha blivit ”vald” i EU-valet och därmed ha en större demokratisk legitimitet än en person som utses bakom stängda dörrar efter långa nattmanglingar.

Inte nämnts på förhand

Men den tyske kristdemokraten Manfred Weber ansågs för orutinerad och den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans var för illa omtyckt i Östeuropa efter att kraftfullt kritiserat Ungern och Polen.

Det gick inte att få tillräckligt stöd för någon av kandidaterna. Nu blev det istället von der Layen. Ett namn som inte alls nämnts i förhandsspekulationerna.

Von der Leyen är kristdemokrat och en del av den partigrupp som blev störst i EU-valet. Belgiens premiärminister, liberalen Charles Michel efterträder Donald Tusk som ordförande för Europeiska rådet, som bland annat ordnar toppmötena.

Tidskrävande pussel

Den spanske socialdemokraten Josep Borrell förslås bli utrikeskommissionär och EU:s ansikte mot omvärlden medan fransyskan och den nuvarande chefen för internationella valutafonden Christine Lagarde blir ny chef för EU:s centralbank.

Ett av de längsta och mest krångliga och tidskrävande EU-pussel någonsin har nu fått sin lösning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.