Kungligheterna i Storbritannien tycks ha ledsnat på stora löften och otillräckligt agerande i klimatfrågan. Foto: TT/AP

Analys: Drottningen är inte ensam i sin gröna vrede

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Drottning Elizabeth har överraskat med att ta världens politiker i örat inför det stora klimattoppmötet i Glasgow. Hon kallade allt prat, men brist på handling, för ”irriterande”. Samtidigt ryktas att Kinas president stannar hemma från mötet. Nu växer kritiken mot att premiärminister Boris Johnson gjort ett uselt jobb med att förbereda klimatförhandlingarna. 

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det är ytterst ovanligt att den brittiska drottningen yttrar sig offentligt om samhällsfrågor. Men när hon igår besökte Cardiff för det walesiska parlamentens öppnande, så fångades hennes kommentar upp i direktsändningen.  

”Jag hör så mycket om COP26, vi vet ännu inte vilka som kommer (av stats-och regeringscheferna, reds anm), ingen aning, vi vet bara vilka som inte kommer… och det är verkligen irriterande när de bara pratar men inte handlar”.

Klimatkrisen

Kungligt engagemang i klimatfrågan

Hennes kritik är ett eko av klimataktivistens Greta Thunbergs tal nyligen i Milano där hon drev med politikens alla stora löften med orden ”grön omställning bla bla bla ”. Samma morgon hade prins William kritiserat trenden med rymdturism och sagt att det vore bättre att rädda vår egen planet först. Dessutom fick prins Charles beröm för att lyckats få Australiens premiärminister Scott Morrison att ändra sig och komma till klimattoppmötet COP26 i Glasgow.   

Kungafamiljens tydliga engagemang i klimatfrågan får enorm uppmärksamhet här i brittiska medier, samtidigt som kritiken växer mot premiärminister Boris Johnson. Han har inte prioriterat att lägga tid på det diplomatiska fotarbete som är nödvändigt inför en så stor och komplicerad global förhandling som COP26.

Dåliga tecken från Kina

Det är det viktigaste klimattoppmötet sedan Paris 2015, nu ska världens ledare leverera sina lands skärpta utsläppslöften. Istället har Boris Johnson skickat Alok Sharma, en politiker med bara ett års regeringserfarenhet som är utsågs av Boris Johnson att leda COP-förhandlingarna. Sharma har gjort nio utlandsresor för att förbereda förhandlingarna men med oklart resultat. Han led ett förödmjukande nederlag i Brasilien då president Jair Bolsonaro vägrade ta emot honom. Sharma var en för obetydlig figur i Bolsonaros ögon. Han hade velat träffa Boris Johnson.   

Varken Kina eller Indien har kommit med några skärpta klimatlöften inför Glasgow. Tidningen The Times uppger idag att att president Xi JinPing tänker stanna hemma i Peking och inte delta i mötet på plats, ett stort bakslag för förhandlingarna och Boris Johnson personligen.

Han har visserligen inte rest utomlands sen pandemin men många hoppades att detta var viktigt nog för Kinas president för att komma personligen. Kinas beslut att nobba mötet på plats kan vara ett illavarslande tecken att de heller inte tänker komma med några förnyade löften.  

Det har funnits förhoppningar om att Kina ska lova att bryta utsläppskurvan redan 2025 istället för 2030. Men med landets energibrist och färska beslut att öka brytningen av kol för att säkra driften av landets industrier i vinter, verkar ett sånt löfte allt mindre troligt.   

Pessimistisk Kerry

Också John Kerry, USA:s klimatsändebud och världens nestor bland klimatdiplomater låter alltmer pessimistisk. I nio månader har han oförtröttligt rest mellan Kina, Indien, Saudiarabien, Sydafrika och andra nyckelländer för att lösa de stora stridsfrågorna om bland annat klimatfinansiering. I en intervju med AP i går tillstod han att det stora klimattoppmötet sannolikt kommer att sluta utan ha enats om ett avtal som skulle säkra en värld som inte värms över 1,5 grader.

Kerrys bedömning är att flera länder helt enkelt inte klarar energiomställningen i tid. Han berömde EU, USA och Japan för sina skärpta klimatmål men sa att ”efter Glasgow kommer det stå klart vilka länder som tar sitt ansvar och vilka som inte gör det”.

Det är inte bara drottning Elizabeth som är irriterad. 

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet