Foto: TT

ANALYS: ”En ilsken tjur måste stoppas”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beslutet om ståltullar från USA:s president Donald Trump betyder att klyftan växer mellan USA och Europa, och de politiska och ekonomiska följderna kan bli stora. En fransk diplomat säger i ett bakgrundssamtal att ”en ilsken tjur måste stoppas med hårda motåtgärder, eftergifter påverkar inte”.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

För svensk stålindustri med 15 000 anställda är den omedelbara effekten begränsad när de amerikanska tullarna nu införs, men de vidare följdverkningarna kan bli allvarligare.

Hoppas på svenska undantag

Omkring 10 procent av svensk stålexport går till USA. Men det mesta är högkvalitativt specialstål för amerikansk tillverkningsindustri, där de svenska företagen hoppas att de amerikanska kunderna ska få undantag så att svenskt specialstål i stor utsträckning slipper tullarna. Företaget SSAB har anläggningar med tillverkning i USA, och de berörs inte av tullarna.

USA:s nya tullar

Den allvarliga följden för svensk stålindustri, liksom för andra europeiska stålföretag, är att billigt stål och överkapacitet från Kina, Sydkorea och Brasilien, som tidigare sålts till USA, nu söker sig till EU:s marknad och konkurrerar med europeisk industri. Svensk stålindustris intresseorganisation Jernkontoret vill därför att EU snabbt inför egna skyddstullar mot lågprisimport av stål.

Riskerar handelskrig

Många talar om att president Trumps beslut om ståltullar kan leda till en spiral av svarsåtgärder som innebär handelskrig, minskad världshandel och försämrad ekonomi för hela världen. Medan Donald Trump tidigare twittrat om att det är ”lätt att vinna handelskrig” sa Frankrikes president Emmanuel Macron på torsdagen att ”hot om handelskrig kortsiktigt kan göra en del väljare glada men det löser ingenting”.

Tufft svar från Europa

Vid bakgrundssamtal med franska diplomater är det tydligt att Frankrike nu trycker på för tydliga motåtgärder från EU. Syftande på president Trump säger en diplomat att ”en ilsken tjur måste stoppas med hårda åtgärder, eftergifter är inget som imponerar på en tjur”.

EU sköter alla handelsförhandlingar åt de 28 medlemsländerna och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är därför en central aktör. EU har förberett svarsåtgärder med höjda tullar på amerikanska varor från regioner i USA styrda av Donald Trumps republikanska partivänner. Det handlar om EU-tullar på amerikansk whiskey, motorcyklar, jordnötssmör, jeans med mera.

Måste förhandla

Om sen USA svarar med ytterligare tullar på bilar och lastbilar, vilket president Trump hotat med, så skulle framför allt tysk industri och export drabbas. Tyska regeringsföreträdare har därför signalerat beredskap att förhandla om sänkta biltullar från EU för import av bilar från USA och andra åtgärder för att blidka Trump. Här finns en möjlig skillnad i intressen och attityd från de två stora EU-länderna Tyskland och Frankrike, även om man hittills hållit ihop.

Cecilia Malmström säger att EU-länderna inte förhandlar under hot från Donald Trump. Men på något sätt måste Cecilia Malmström och EU komma in på ett förhandlingsspår med president Trump, samtidigt som EU-länderna sinsemellan håller ihop om hur hårda svarsåtgärderna ska bli.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet