USA spänner musklerna och hela världen håller andan. Foto: TT

Analys: Ett globalt handelskrig hotar mellan världens två största ekonomier

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trump spelar ett högt spel, på kort sikt med framgång. Först hotar han i princip hela världen med strafftullar. USA:s allierade, däribland EU, reagerar nervöst och reser till Vita Huset och uppvaktar Trump.

”Alla vill förhandla med oss” konstaterar han belåtet och slår enbart till mot Kina. I alla fall för stunden. EU kom undan men har dragits in i Trumps trollkrets.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

USA spänner musklerna och hela världen håller andan. Donald Trump ska uppfylla ännu ett av sina vallöften. För andra gången på en månad slår han till med importtullar för att straffa Kina, denna gång för deras piratkopiering av amerikanska produkter. Samtidigt hotar han att dra in hela världen i ett globalt handelskrig.

Den amerikanska börsen dök efter beskedet att USA tillkännagav 50 miljarder dollar i strafftullar på bland annat importerade IT-produkter, leksaker och hemelektronik. Hela listan på 1 300 produkter ska publiceras inom 15 dagar. Ett handelskrig mellan världens två största ekonomier hotar att leda till höjda konsumentpriser och eftersom USA:s ekonomi drivs av konsumtion så kan den starka tillväxten brytas. Därför dyker börsen.

USA:s nya tullar

Trump fullföljer sina löften att straffa sin ekonomiska fiende Kina, som han anklagar för att stjäla immateriella rättigheter som tekniska uppfinningar och upphovskyddade uppfinningar. Kina planerar att slå tillbaka med nya strafftullar på amerikanska jordbruksprodukter som sädesslag och sojabönor.

Trumps väljare har höjt sin levnadsstandard tack vare Kina

Donald Trump har en poäng. Kina, med sitt statligt styrda näringsliv har aggressivt lagt under sig amerikansk produktutveckling och sen exporterat billiga kopior till den amerikanska marknaden. Men det är Trumps egna väljare, låginkomsttagare, som kunnat höja sin levnadsstandard tack vare billiga vitvaror och hemelektronik från Kina. 46 procent av all elektronik som säljs i USA är ” Made in China”.

Målet, enligt Trumps rådgivare, är att få Kina att tänka om när det gäller orättvisa handelsvillkor. Men det finns svagt stöd för Trumps påstående av det kinesiska handelsöverskottet egentligen skadar USA:s ekonomi. Den makroekonomiska hemläxa som Vita Huset tycks ha missat är att för varje jobb som man räddar med sina stål-och aluminiumtullar, så kan 200 jobb gå i stöpet, eftersom att enorma sektorer som amerikansk bil, energi- och byggindustri får höjda tillverkningskostnader då de är beroende av importerat stål-och aluminium. Det handlar om industrier som tillsammans anställer 80 gånger så många som amerikanska stålindustrin.

Beskedet: EU och USA ska förhandla

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har bedrivit skytteldiplomati med budskapet att det bara finns förlorare vid ett hotande handelskrig.  Hennes aggressiva uppvaktning av Trump gav resultat men kommer att kräva en motprestation. Beskedet idag från Vita Huset var att EU och USA nu ska förhandla. Donald Trump har sagt att han nu förväntar sig att EU ska stå vid hans sida i sin fortsatta kamp mot Kinas handelspolitik. Att bli sängkamrater med USA i det här läget mot en så mäktig handelspartner som Kina, en handelspartner också EU är beroende av, är minst sagt vanskligt.

Men Malmström har tvingats lova att tillsammans med USA se över de orättvisa aspekterna av Kinas handelspolitik. På så vis drar Donald Trump in också EU, världens största frihandelsblock, i sin trollkrets av protektionism.

Därför var veckans besked från Afrika desto mer överraskande.

Där har 44 länder i Afrikanska Unionens regi skrivit under ett historiskt frihandelsavtal som på sikt ska slopa handelshinder och tullar mellan afrikanska länder. Förebilden är EU, på sikt hoppas Afrika också enas om en gemensam valuta. Så medan USA sluter sig så öppnar Afrika upp sig. Och den stora vinnaren i allt detta är Kina. De är redan på plats i Afrika och kommer vinna på att kunna forsla råvaror och produkter billigare. 

Kina uppges redan ha hittat kryphål kring amerikanska handelshinder, just nu undersöker USA uppgifter att det stål de importerar från Vietnam egentligen kommer från Kina men skickas via Vietnam för att undgå tullarna. Kina har dessutom bara två procent av sin stålexport till USA. Däremot är amerikanska sojaproducenter till 60 procent beroende av Kina för sin export. Nej, det är ingen som tror att det är Donald Trump som kommer att gå segrande ur ett handelskrig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet