• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: STR

Analys: Evakueringen ett sätt för Turkiet att visa styrka

Publicerad
Analys ·

Ambulansflygningen med en turkisk medborgare från Skåne har blivit hela Turkiets angelägenhet. Mannen, som sägs ha nekats vård i Sverige, flögs med ett plan skickat av Erdogan. Det här är bara ett exempel på hur Turkiet vill framstå som det mest barmhärtiga landet i ett storpolitiskt spel.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Är det fake news? Nej, det råder inga tvivel. Mannen har evakuerats i ett ambulansflygplan för sjukhusvård i Turkiet. Bilder från evakueringen visar hur turkisk sjukvårdspersonal i skyddsdräkt bär ombord mannen på planet. Med på planet finns också mannens fyra barn. Beslutet att skicka planet ska ha tagits av president Erdogan, uppger en anonym turkisk regeringstjänsteman.  

Den sjuka mannens dotter har i flera dagar vädjat om hjälp från Turkiet. Hon berättar i videoklipp att pappan blev hemskickad från sjukhuset med uppmaning att ta alvedon efter att ha testats positivt för covid-19. Enligt dottern ska pappan ha feber och andnöd. Med gråten i rösten säger hon att hon inte vet vad de ska ta sig till. 

Betyder det att mannen verkligen nekats vård i Sverige? Det är svårt att slå fast. Region Skåne vägrar uttala sig om enskilda fall.  

Ilska mot Sverige

Men det spelar knappast någon roll för hur historien uppfattas i Turkiet. Sociala medier fullkomligen kokar av syrliga kommentarer riktade mot Sverige och hyllningar till Turkiet. 

“Turkiska staten hjälper svensk/turkiska medborgare eftersom svenska sjukvården brister. Tack o lov att det finns en stark nation som bryr sig som sina medborgare”, lyder en kommentar på twitter. 

Andra kommentarer anklagar Sverige för rasism och handlingsförlamning medan Turkiet framställs som ett under av handlingskraftighet och medmänsklighet. 

Charmuppvisning

Som så mycket annat som rör Turkiet och Europa blir det mycket känslomässigt laddat. Det verkar som om många kommentarer i sociala medier handlar en slags revanschlusta för en långlivad frustration. Den turkiska diasporan känner sig ofta missförstådd, försummad eller rentav diskriminerad i Europa. 

För den turkiska regeringen är det nog det starkaste utspelet hittills i charmuppvisningen som mjuk makt, i den pågående dragkampen om vilken nation som lyckas visa sig mest barmhärtig under pandemin.  

Turkiska hjälpsändningar med skyddsutrustning till drabbade länder har till exempel hamnat i skymundan av Kinas och Rysslands PR-framgångar. 

Storpolitiskt spel

Men i det här fallet är det människor av kött och blod vars hälsa står på spel. Turkiet har onekligen gjort en uppseendeväckande stor insats för att hjälpa en sjuk medborgare och hans familj. Det får ett helt annat genomslag än att skicka anonyma paket med flaggor på.

Oavsett vad man tänker om det storpolitiska spelet kan man så klart inget annat än hoppas att mannen blir frisk. Eller som turkarna säger för att önska ett snabbt tillfrisknande, geçmiş olsun! 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet