Foto: TT arkiv

Analys: Explosion av klimatlöften skapar hopp

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Visserligen sa FN-chefen Guterres i onsdagens tal att vi håller på att begå kollektivt självmord och att naturen slår tillbaka med allt större raseri. Men det fanns också en ny ton av hoppfullhet. I år har Kina, USA och EU lovat avveckla fossila bränslen. Det har aldrig varit tydligare att planetens framtid står och väger.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

De senaste månaderna har det skett en explosion av klimatlöften. Världens största ekonomier som Kina, EU, Japan, Sydafrika och USA med Joe Biden som ny president har sagt att man tänker avveckla fossila bränslen. Dessutom har ett hundratal länder sagt att de förbereder beslut att bli koldioxidneutrala till 2050.   

”Kvantsprång mot koldioxidneutralitet”

Skulle dessa löften infrias kommer världen att kunna hejda den globala uppvärmningen så att den stannar på 2,1 grader, den övre gräns som Parisavtalet säger sig kunna tolerera, enligt beräkningar som organisationen Climate Action Tracker gjort.

Klimatkrisen

FN-chefen  Antonio Guterres, som på onsdagen höll ett linjetal på Columbia universitet i New York om planetens tillstånd, tog fasta på detta. Han sa att 2021 kommer världen få se ett kvantsprång mot koldioxidneutralitet. Förnybar energi ersätter framförallt kolkraften snabbare än någon trott. Marknaden för elbilar växer snabbt. Men han inskärpte att löften är en sak. ”Vi behöver att alla regeringar översätter sina löften till planer och mål med en tydlig tidslinje. Det är vad näringslivet och finanssektorn behöver för att investera i net zero.”

Mynt med två sidor

Detta kräver ett ökat tempo. För att hålla den globala uppvärmningen under två grader måste förnybar energi öka med sex gånger och tillväxten av elbilar måste ske 22 gånger snabbare, enligt nya beräkningar från World Resource Institute.

Antonio Guterres sa också att återhämtningen efter corona och reparationen av planeten måste vara två sidor av samma mynt. 

2020 var en bra start. Då minskade världens kol -och oljeproduktion med sju procent, framtvingat av coronapandemin. Användningen av olja och kol måste fortsätta att minska med sex procent om året. Men flera länder planerar att öka sin användning av fossila bränslen. 

Det har aldrig varit tydligare att planetens framtid stå och väger. 

Enligt en ny rapport idag från den världsmeteorologiska organisationen WMO blev 2020 ett av de tre varmaste åren sen mätningarna inleddes. Det förde med sig omfattande bränder, orkaner och världshav som kvävs av plast och försuras av all koldioxid de lagrar. Rekordhöga halter av växthusgaser i atmosfären. Öknar brer ut sig. Sjukdomar som beror på att virus hoppar från djur till människa blir allt vanligare i takt med att skogar skövlas och djur och människor trängs på allt mindre ytor.

Kapplöpning mot tiden

Men å andra sidan, i måndags kom besked att EU fortsätter minska sina utsläpp, Polen fasar ut kolkraften, det finns en ny målmedvetenhet hos politiker att besluta om avvecklingsplaner för fossila bränslen, och det sker i samarbete med företag som ser nya, gröna lönsamma marknader. 

FN-chefen skickade med ett varningens ord. ” Vi är i krig med naturen och riskerar förstöra vår framtid innan vi ens till fullo insett riskerna.”

Det är en kapplöpning mot tiden. 

Men nu när det börjar bli dags att summera 2020 kan man konstatera att det absolut inte är kört. Om politikerna håller sina löften vill säga.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet