Flyktingar på den turkiska sidan av gränsen mot Grekland, i närheten av det grekiska samhället Kastanies. Foto: Sakis MITROLIDIS / AFP

Analys: ”Flyktingar spelbrickor i Erdogans höga spel”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tvååriga spelevinken Abduhl står på en lerig åker med en apelsindryck i handen. Han har sovit utomhus i bitande kyla. Nu ska familjen försöka korsa gränsen till Grekland.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Familjen ingår i den pågående vågen av flyktingar och migranter som genast började flöda mot gränsen när turkiska myndigheter gjorde klart att det är fritt fram att passera från Turkiets sida. Ett uppenbart politiskt utspel.

Abduhl med apelsindrycken och hans familj har blivit brickor i ett högt spel. Turkisk polis och säkerhetspersonal har skapat en snitslad bana för flyktingar och migranter att följa mot gränsen.

Ilskna medborgargarden

Det cirkulerar uppgifter att busstransporterna skulle vara organiserade av turkiska regeringen. Det är svårt att få klarhet i hur det ligger till med det, men det är uppenbart att turkiska myndigheter underlättar och uppmuntrar de som vill försöka ta sig över till Grekland eller Bulgarien.

Grekisk gränspolis motar däremot bort anstormningen med hårda nypor. Samtidigt kommer oroande uppgifter om ilskna medborgargarden som möter flyktingar med hot och våld på den grekiska sidan. Höggravida kvinnor. Små barn i filtknytet. Grupper av unga män. Det är en brokig skara som anländer till gränsområdet. De flesta säger att de är från Afghanistan, Iran, Irak, Syrien eller Somalia.

Har bott i Turkiet i många år

Många pratar flytande turkiska och har bott i Turkiet i många år, men saknar ändå permanent uppehållstillstånd. De menar att de inte har någon framtid i Turkiet.

– Vårt liv i Turkiet är bara en bedrövelse, säger Aduhls pappa, som vill till Belgien.

Teori om att flytta fokus

Frågan är varför Turkiet gör verklighet av hotet att släppa fram flyktingar just nu. President Erdogan har viftat med flyktingkorten många gånger förr, ofta när det varit som mest kritiskt mellan Turkiet och EU. Erdogan sa i ett uttalande i lördags att EU inte levt upp till sina löften i flyktingavtalet. Men han pratade i samma veva om att väst sviker Turkiet i konflikten mot Syrien och Ryssland i syriska Idlibprovinsen.

Tvååriga Abduhl befinner sig i gränsområdet med sin familj. Foto: Thomas Thorén

En teori man hör från många i Turkiet är att det egentligen handlar om att flytta fokus från den nationella katastrofen med mer än 30 dödade turkiska soldater i ett luftangrepp i Idlib natten mot fredag. Det är möjligt att Erdogan hoppas kapitalisera både inrikespolitiskt och utrikespolitiskt på kaoset som nu uppstår. Turkiet kräver militärt stöd från Nato i den våldsamt eskalerande konflikten med Syrien och Ryssland. Det är inte osannolikt att flyktingfrågan används som ett påtryckningsmedel mot europeiska tungviktare i Nato-alliansen.

Men för tvååriga Abduhl och hans familj spelar det ingen roll vad det egentligen handlar om.

– Det här är en chans för oss att skapa ett nytt bättre liv i Europa, säger Abduhls pappa innan familjen samlar ihop sina kappsäckar på ryggen och ger sig av mot den grekiska gränsen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.