Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige säger att det ”råder fruktansvärda mänskliga förhållanden” i flyktinglägren. Foto: Pressbild Läkare utan gränser BULENT KILIC/AFP/TT

Läkare utan gränser: Kan förvärra läget

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets beslut att öppna gränserna mot EU riskerar att förvärra en redan svår situation i flyktinglägren i Grekland. Den bedömningen gör Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige.

– Vi följer utvecklingen väldigt noga och vi vet att läget är väldigt ansträngt. Det här kommer ju inte att göra saken bättre utan man kan förvänta sig att det blir en ännu svårare situation, säger hon.

Hjälporganisationen har ingen personal vid gränsen där människor samlats i helgen i ett försök att ta sig in i Grekland. Däremot ger man flyktingar och migranter medicinsk hjälp på andra platser i Grekland, bland annat utanför det ökända Morialägret på ön Lesbos.

– Där råder fruktansvärda mänskliga förhållanden, en situation med fulla läger och människor som nått en gräns för vad de klarar av, säger Kisswani.

Vill göra insats i Idlib

Samtidigt pågår den största flyktingkrisen i Syrien sedan inbördeskriget utbröt 2011. Uppemot en miljon människor har flytt undan regeringsarméns offensiv i Idlibprovinsen och sökt sig mot gränsen till Turkiet.

– Situationen är fruktansvärd, säger Kisswani.

Vårdcentraler har fått stänga på grund av beskjutning, och flyende familjer sover i tält, i hus utan tak eller under bar himmel i vinterkylan, berättar hon.

Gränsen har hittills varit stängd, både för syrier som vill ta sig ut och för hjälporganisationer som vill ta sig in. Läkare utan gränser har bett Turkiet att öppna gränsen för att kunna göra en hjälpinsats, men något positivt besked hade ännu inte kommit när SVT talade med Kisswani på lördagskvällen.

Planerna går ut på att sända in medicinsk personal och utrustning, samt filtar, kläder och golvplattor som kan göra att människor slipper sova direkt på marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.