SVT:s Europakorrespondent om läget vid grekiska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Greklands nationella säkerhetsråd har samlats för krismöte angående situationen med migranter vid EU:s yttre gräns. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick säger att tonläget bland landets politiker nu höjs och är på en helt ny nivå.
– En ledamot för partiet Ny demokrati säger i en intervju att Grekland står inför ett turkiskt invasionsförsök, säger Christoffer Wendick i Morgonstudion.

På söndagskvällen samlades grekiska säkerhetsrådet av landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis med anledning av migrantsituationen vid EU:s yttre gräns mellan Grekland och Turkiet. Vad kom ut av mötet?

– Grekland vill höja beredskapen vid gränsen till ett maxläge för att stoppa flöden av flyktingar. Man lägger skulden på Erdogan och det politiska styret i Turkiet. Det andra är att Grekland stoppar alla nya asylansökningar under minst en månad. Det tredje är att landet triggar igång en artikel i EU-fördraget 78.3, nödläge vid EU:s yttre gräns, som gör att man kan ta stöd från andra EU-länder. Man ringer i larmklockan, precis som man gjorde under flyktingkrisen 2015, säger Christoffer Wendick i Morgonstudion.

Samtidigt har den grekiska militären mobiliserats längs med hela gränsområdet. Hur märks det på plats?

– I dag inleds en väldigt plötsligt annonserad militärövning längs med gränsfloden Evros. Det är mängder av grekiska militärfordon längs med hela gränsområdet. Vi har hört en del skott avfyras i fjärran nu på morgonen. En ledamot i liberalkonservativa partiet Ny demokrati beskrev flyktingströmmen som att det här är Erdogan och Turkiet som försöker att invadera Grekland. Det är väldigt starka ord som regeringspartiet tar till. Ord som invasionsförsök är på en helt ny spänningsnivå.

Militärövningen pågår under dagen och den grekiska regeringen har begärt att EU:s gränsskyddsstyrka Frontex ska skicka sitt snabbinsatsteam RABIT för att förstärka gränsskyddet. Vad händer härnäst?

– Under veckan är flera viktiga möten inplanerade. EU:s utrikesministrar träffas i ett extra inkallat utrikesmöte om situationen kring grekiska gränsen, men också om situationen i Idlib som hettar på migrationen från Syrien och i förlängningen mot Europa. I morgon kommer premiärministern i Grekland tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Michel att besöka Evros gränsområde. I övrigt väntar alla på vad som kommer att hända med den här gruppen av flera tusentals migranter som befinner sig i ingenmansland. Kommer de att vända tillbaka till Turkiet eller blir de kvar här och fortsätter försöka ta sig in i Grekland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.