Analys: Fortsatt dålig stämning mellan Barcelona och Madrid

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är otroligt infekterat. Under dagarna här i Barcelona hör jag människor prata om ”de där jävla skitspanjorerna” som ”förtrycker Katalonien”. En annan kallar en fängslad separatistledare för ”djävulen förkroppsligad”. Och ytterligare andra är bara trötta på hela konflikten.

David Boati

Europakorrespondent

Relationerna mellan Barcelona och Madrid och mellan människor i Katalonien är dåliga. Och de ser inte ut att förbättras i närtid. Trots att socialistpartiet PSC gjorde ett bra val och ser ut att bli största parti, misslyckades de med satsningen att bryta separatistpartiernas dominans i Katalonien.

53 procents valdeltagande

Separatistpartierna känner vind i seglen, för första gången får de inte bara en majoritet i parlamentet, utan också en majoritet av det totala antalet röster. Det är symboliskt viktigt att kunna utropa: ”katalanerna har röstat för självständighet!”. Men frågan är vad det är värt när valdeltagandet bara blev 53 procent.

Sannolikt är maktbalansen ungefär densamma. Men de överlag mer hängivna separatisterna lät sig inte hejdas av pandemin utan gick och röstade i högre grad.

Den hårdföra separatismen är kväst

Teoretiskt sett finns det en majoritet för ett vänsterstyre. De två partier som blev störst, PSC och ERC, kan båda ungefär likställas med socialdemokraterna på höger-vänster-skalan. Det är också den lösning som socialistpartiet, som regerar Spanien, vill se.

Men det ena är för självständighet, det andra emot. Och här i Katalonien är den frågan överordnad alla andra politiska konfliktytor.

Så förmodligen blir det även fortsättningsvis en koalition av partier som egentligen inte vill tillhöra Spanien som styr regionen. Men den mest hårdföra separatismen är, i alla fall för tillfället, kväst.

Inga tecken på ny folkomröstning

2017 utropade Katalonien ensidigt en folkomröstning om självständighet. Den ogiltigförklarades. Nio politiska ledare fängslades, andra flydde i exil till Bryssel. Madrid tog i med hårdhandskarna och det lär dröja innan någon försöker sig på något liknande igen.

Dessutom har vi ju pandemin. Det är i princip omöjligt att få till några större folkliga protester och nu när EU:s stödpengar är på ingång och människor kämpar för sin överlevnad är lusten att ställa till med bråk minimal.

Så det lär fortsätta som en lågintensiv konflikt. Med kompromisser, små nålstick och allmänt dålig stämning mellan Barcelona och Madrid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.