”I Bombay har Fridays for Future protester varje vecka, och Greta Thunberg är en stor inspirationskälla för unga indier.” Foto: JAGADEESH NV/ TT

Analys: I Indien pågår klimatkatastrofen redan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Indien spurtar sig ut ur fattigdom och genomför enorma satsningar på infrastruktur och industri. Men utan en fossilfri utveckling gräver Indien sin egen grav, och effekterna för resten av världen kan bli katastrofala.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Första gången jag landade i Bombay för 15 år sedan var flygplatsen betydligt mindre och taxibilarna som väntade på en jordig plätt utanför var från 60-talet. Men det känns ändå inte speciellt länge sedan.

När jag läser i en artikel New York Times att ungefär hälften av Bombay kommer att ligga under vatten redan om 30 år, svindlar det till. Det är bara dubbelt så länge som jag arbetat här.

Klimatkrisen

”De bygger kraftigare och högre skyddsvallar, men kan ändå inte stå emot vågorna”

Men katastrofen inträffar inte plötsligt – den pågår redan. Fiskare som bor vid strandkanten i mitt kvarter berättar att översvämningarna blir värre för varje år. De bygger kraftigare och högre skyddsvallar, men kan ändå inte stå emot vågorna. En mamma oroar sig för vad hon ska säga till sina barn. ”Vad är det för mening att växa upp om inget kommer finnas kvar?” frågar hon sig.

I Sverige är det lätt att glömma den annalkande katastrof som klimatförändringarna innebär. I Indien påminns man om det varje dag. I Himalaya smälter glaciärerna och på marknaden är grönsakerna dubbelt så dyra, då våldsamma regn har förstört skördarna. Några månader tidigare var det extrem värme som brände bort böndernas odlingar.

”Det som sker i Indien är avgörande för världens klimat”

Trots att indierna per person står för betydligt lägre utsläpp än vad vi svenskar gör, är det som sker i Indien avgörande för världens klimat eftersom de är så många. När 1,3 miljarder indier strävar efter västerländsk standard, ställs allt på sin spets. Indien är en av världens snabbast växande ekonomier och enorma satsningar på infrastruktur genomförs. Det kräver mycket energi och påverkar klimatet negativt då skog huggs ner för att ge plats åt urbaniseringen.

Indierna har såklart samma rätt till utveckling som vi, men kan inte upprepa våra misstag. Det ligger i allas intresse. Så frågan är: går det att utvecklas klimatsmart?

”Kanske har den extremt dåliga luften i Delhi fått politikerna att vakna”

En som tror det är miljöaktivisten Stalin Dayanand. Hans organisation har gett åtskilliga förslag på hur Indien kan utvecklas på naturens villkor, istället för tvärtom. Men utan att få gehör. Han menar att politikerna inte är intresserade av långsiktighet, utan mer av storskaliga prestigeprojekt som är lätta att hitta utländska finansiärer till.

Situationen kan verka hopplös, speciellt som klimatet var en total icke-fråga i det senaste parlamentsvalet. Men kanske har den extremt dåliga luften i Delhi fått politikerna att vakna. När premiärminister Narendra Modi presenterade vinterns viktigaste frågor var klimatet en av dem.

Modis parti har redan sett till att förnybar energi får en allt större andel av den totala förbrukningen. Men eftersom energibehovet växer så fort, ökar ändå användningen av fossila bränslen. Kanske kommer politikerna att göra mer, när de pressas av en växande klimatrörelse. I Bombay har Fridays for Future protester varje vecka, och Greta Thunberg är en stor inspirationskälla för unga indier.

Hoppas staden kommer finns kvar när de blir vuxna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet