Minnescermoni för offren som dog i tsunamikafastrofen i fukushima 2011, som också orsakade kärnkraftsexplosionen. Foto: Jiji press/EPA/TT

ANALYS: Ingen ökad cancerrisk till följd av Fukushima

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Först kom jordbävningen som slog ut elen. Men det fanns förstås reservaggregat. 45 minuter senare kom en 14 meter hög tsunamivåg som skördade minst 15 000 människors liv och förstörde reservsystem och nödkylning,  vilket ledde till härdsmältor i tre kärnkraftsreaktorer. Radioaktivt cesium motsvarande 168 hiroshimabomber läckte ut. Men enligt FN finns inga ökade cancerrisker på grund av olyckan.

Johan Zachrisson Winberg

Ekonomireporter

I går uppmärksammades tolvårsdagen av tsunamikatastrofen i Fukushima. I dag är det tolv år sedan kärnkraftsolyckan i samma stad.

Det var först den 12 mars som explosionen i den första reaktorn skedde, ungefär ett dygn efter tsunamin. Den skulle följas av fler.

Härdsmältor och explosioner i tre reaktorblock i Fukushima klassades så småningom som en sjua av maximala sju på den internationella Ines-skalan. Samma som Tjernobyl. Men lika fullt menar FN:s uppdaterade rapport från 2020 att man inte kan koppla några dödsfall eller ökade cancerrisker till följd av kärnkraftsolyckan.

15 000 dödsfall i Japan efter katastrofen handlar inte om strålning – det handlar om jordbävningen och tsunamivågen.

FN tror inte på förhöjda cancerfall

I den preliminära rapporten från 2013 upptäcktes förhöjt antal fall av sköldkörtelcancer. Just sköldkörteln är, särskilt hos barn, extra känslig för strålning. Men efter fördjupade studier menar FN nu att ökningen berodde på att man med förfinade metoder screenat så många individer att man helt enkelt upptäckt fler tidiga fall av sköldkörtelcancer.

En av FN:s ansvariga för rapporten om Fukushima, Jaya Mohan, skriver till SVT att man varken tror på eller väntar sig några märkbara förhöjda cancerfall till följd av kärnkraftsolyckan alls. Då har man beräknat effekterna på 80 års sikt.

Samma FN-organ, UNSCEAR, räknar däremot med 19 000 extrafall av sköldkörtelcancer på grund av strålningen från Tjernobyl.

Men doserna i Fukushima var mycket lägre än efter Tjernobylolyckan. Dels fanns bara tio procent av mängden farliga nukleider efter Fukushima. Dels hamnade bara 20 procent av det radioaktiva materialet över land. Resten hamnade i havet.

Men kostnaderna att sanera och hantera olycksplatsen i Fukushima är astronomiska. Arbetet befaras pågå i mer än 50 år och kosta motsvarande 7 000 miljarder svenska kronor. Här finns förstås enormt mänskligt lidande. Men tesen att kärnkraftens största problem inte är hälsorisker utan ekonomi, får i krassa termer stöd i Fukushima.

Ritade om världskartan för kärnkraften

Olyckan gjorde att regeringen i Tyskland beslutade om en snabbavveckling av all kärnkraft till 2022. I Japan är fortfarande de flesta reaktorer avstängda. I Schweiz blev det folkomröstning och stoppade planer på nya reaktorer, och beslut att avveckla all kärnkraft till 2035.

Haveriet ledde också till krav från internationella myndigheter på förbättrad säkerhet. Individuell härdkylning för varje reaktor- vilket kräver dyra investeringar. Kostnader som vägde tungt när svenska kärnkraftsägare beslutade stänga två reaktorer i Oskarshamn och senare två reaktorer i Ringhals.

Även i USA har man stängt ett tiotal kärnkraftverk bara sista året. En färsk rapport från amerikanska myndigheter visar – kanske något oväntat att under Donald Trumps fjärde presidentår minskade kolkraft och kärnkraft rejält – men vindkraft ökar desto mer. 2020 var för första gången förnyelsebar energi var större än både kol och kärnkraft i den amerikanska elsystemet.

Troligen hade inte heller detta hänt om det inte vore för den kärnkraftsolycka i japan för 10 år sedan – som alltså enligt FN inte orsakade ett enda dödsfall.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.