Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström berättar om värmeböljorna runt om i världen. Foto: Reuters/SVT

Analys: Klimatnödläge kan vara nästa steg i USA

Publicerad
Analys ·

”Mänskligheten står inför ett kollektivt självmord men kan i stället välja kollektiv handling.” FN-chefen Guterres varning kommer samtidigt  som extremväder plågar stora delar av världen. Men de globala klimatförhandlingarna har gått i stå, inflationskris och krig tar all uppmärksamhet.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

FN-chefen varnade i måndags kväll världens regeringar att hälften av jordens befolkning är i farozonen att drabbas av torka, extrem värme, skogsbränder och stormar.

Flera områden än Europa är drabbade. I USA rasar skogsbränder i 12 delstater och 100 miljoner amerikaner befinner sig i områden med hälsofarliga temperaturer på 38 grader, enligt USA:s National Weather Service. I kväll svensk tid väntas USA:s president Joe Biden göra ett uttalande om klimatkrisen och enligt amerikanska medier kan han komma att utlysa klimatnödläge i USA. Det skulle ge Biden möjlighet att åberopa lagar om landets säkerhet för att på så sätt runda kongressen, där en demokratisk senator blockerar hans klimatåtgärdspaket.

Afrikas horn är drabbat av torka och den värsta vattenbristen på 40 år. Iran och Irak har temperaturer kring 45 grader och Kina går in i en flera veckor lång period av extrem värme.

Prognoser slår in snabbare

De klimatmodeller som räknat på i vilken takt uppvärmningen kommer att förändra klimatet har alltid legat årtionden fram i tiden. Nu vittnar flera samstämmiga klimatforskare om att prognoserna slår in snabbare än beräknat.

”Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva detta under min karriär men Storbritannien har just haft över 40 grader för första gången”, säger professor Stephen Belcher vid brittiska SMHI.

”Jag är överraskad att vi redan är här, men att det slås nya värmerekord, det är vad vi väntat oss, det är så här ett förändrat klimat ser ut”, säger klimatforskaren Corinne Le Quéré vid East Anglia universitet till Financial Times.

Bilderna av brinnande förorter utanför London, smältande landningsbanor och flyende människor är en föraning om det inferno som är förknippat med den globala uppvärmningen.

46 procent av EU:s territorium är drabbat av torka, enligt EU-kommissionens beräkningar. Det är en oerhörd siffra.

Temperaturerna kan närma sig 50 grader

De värmeböljor som senaste tiden drabbat Europa har enligt World Weather Attribution blivit tio gånger mer sannolika som en konsekvens av den globala uppvärmningen. I framtiden kan vi räkna med extrem hetta vart tredje år och inom några årtionden kan temperaturerna också i Europa närma sig 50 grader, enligt klimatforskare vid Sorbonne universitetet. Där går gränsen för vad människokroppen klarar av.

Men när FN-chefen Guterres kom med sin ödesdigra varning betonade han också att mänskligheten står inför ett vägval. Det finns lösningar som kan hålla den globala uppvärmningen under två grader.

Hans utspel riktades till de klimatministrar som deltog i förberedande klimatförhandlingar i Tyskland, den så kallade Petersbergdialogen.

Det är mindre än fyra månader kvar till COP27, FN:s globala klimatförhandlingar som i år äger rum i Egypten. Men de skärpta åtaganden som världens länder lovat att leverera till COP27 lyser än så länge med sin frånvaro, med undantag för Australien. Kriget i Ukraina, skenande energipriser och inflationen får all politisk uppmärksamhet.

Tre kriser samtidigt

Världen har just nu tre parallella kriser att hantera: klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska krisen. En del länder, som Danmark, har bestämt sig för att öka på takten i omställningen bort från fossilberoende. Andra länder, som Tyskland och Storbritannien, förlänger livstiden på sina kolgruvor för att skaffa sig andrum när Ryssland hotar stänga av naturgasen.

”Se till att välja politiker som är beredda att göra nåt åt klimatkrisen”, uppmanar Petteri Taalas, chef för World Meteorological Organization, en unik uppmaning från en forskningschef.

Det är inte bara FN-chefen Guterres som låter alltmer desperat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.