ANALYS: Lättnadens suck hördes hela vägen från Berlin

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kristdemokratiska CDU behåller makten i Sachsen-Anhalt och partiledaren Armin Laschet kan andas ut en liten aning. Han slapp en rejäl förlorarstämpel i pannan inför valet i september, då han hoppas ta över efter Angela Merkel som Tysklands förbundskansler.

David Boati

Europakorrespondent

Det har varit en tuff start för Laschet som partiledare. Ett par dåliga delstatsval, skandaler har skakat partiet, en uppslitande intern strid om kanslerkandidatposten. I öst och på landsbygden tappar CDU röster till högernationalistiska Alternativ för Tyskland, i väst och storstäderna flåsar de gröna i nacken.

Ikväll var Tysklands blickar riktade mot lilla Sachsen-Anhalt i forna Östtyskland. Det sista delstatsvalet inför det stora i september, då Tyskland ska utse en ny förbundskansler efter 16 år med Merkel. Skulle den negativa trenden för CDU hålla i sig? I vissa opinionsmätningar har AfD legat före CDU och valet spåddes bli en rysare. Men den första vallokalsundersökningen ganska tidigt på kvällen tog snabbt död på spänningen. Väljarna valde CDU och kontinuitet.

Efterlängtad lättnad för CDU

Partiledningen drog en lättnadens suck som nästan kunde höras hela vägen från Berlin till Magdeburg. Resultatet kan ha varit en fingervisning: Kanske vill väljarna inte ha för stora förändringar nu när landet ska återhämta sig från pandemin? Det är i så fall goda nyheter för Laschet, som allmänt betraktas som kontinuitetens kandidat, en fortsättning på den politik som Merkel fört.

Kvällens vinnare, den lokale CDU-ledaren Reiner Haselhoff, var snabb med att poängtera att detta var en seger för partiet som helhet. Han hör till dem som stödde den mer konservative Söder som kanslerkandidat men pratade nu om att ett enat CDU står starkt inför valet i höst.

Än är det långt till september när ledaren för EU:s folkrikaste och ekonomiskt viktigaste land ska väljas. Men efter några skakiga månader fick nu Laschet det trendbrott han längtat efter och rollen som Merkels kronprins tycks något lite närmare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.