Kvällens segrare i Sachsen-Anhalt Reiner Haseloff (CDU) och hans fru, har anledning att fira. Delstatsvalet blev en jordskredsseger för kristdemokraterna, som har de gröna hack i häl nationellt. Foto: Bernd Von Jutrczenka/TT

Kristdemokratiska CDU ser ut att vinna det viktiga delstatsvalet i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en vallokalsundersökning blir kristdemokratiska CDU största parti i delstaten Sachsen-Anhalt med 36 procent av rösterna. högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AFD) ser ut att bli näst största parti med 22,5 procent.

Om siffrorna stämmer bättrar CDU sitt valresultat från delstatsvalet 2016, då partiet fick 29,8 procent av rösterna och bildade en koalition med Socialdemokraterna (SPD) och De gröna.

AFD – som lokalt i Sachsen-Anhalt är mer radikalt än vad partiet är nationell nivå – ser återigen ut att bli näst största parti med 22,5 procent av rösterna, ett tapp på knappt två procentenheter jämfört med valresultatet 2016.

Liberaler klarar spärren

Enligt de preliminära siffrorna får liberala FDP strax över 6 procent. Därmed verkar partiet klara femprocentsspärren, som man missade med endast 0,1 procent 2016.

Eldprov för ny partiledare

Trots att delstaten är liten till storleken kan valresultatet i Sachsen-Anhalt, belägen i den tidigare östtyska delen av landet, få konsekvenser på en större skala.

Detta då det är det sista delstatsvalet inför höstens förbundsdagsval och därmed ger en fingervisning om var CDU står under den relativt nyvalde partiledaren Armin Laschet.

Tyska supervalåret 2021

Under 2021 hålls en lång rad val på olika nivåer i Tyskland. Under våren och sommaren har invånarna i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt gått till delstatsval och kommunalval har hållits i Hessen.

Här är kommande viktiga datum:

12 september: Kommunalval i Niedersachsen.

26 september: Förbundsdagsval. Delstatsval i Berlin, Mecklenburg-Vorpommern och Thüringen.

Våren 2022 hålls sedan delstatsval i Saarland, Schleswig-Holstein och det tunga förbundslandet Nordrhein-Westfalen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.