Nervös valdag för tyska kristdemokrater

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det val i tyska Sachsen-Anhalt. En ganska liten delstat i det forna Östtyskland, men intresset för valet är stort.

Det är det sista delstatsvalet innan det stora riksvalet i september, då Angela Merkels efterträdare ska utses.

Den stora frågan är: Hur går det för Kristdemokraterna CDU? Är den nya partiledaren Armin Laschet ett lok som drar partiet till segrar, eller ett ankare som kommer att sänka partiet?

– Allt handlar om ifall AFD blir större än CDU, säger en valarbetare för det liberala FDP som vi träffar i Magdeburg.

Det högernationalistiska Alternativ för Tyskland, AFD, flåsar CDU i nacken här. I opinionsmätningar har de två partierna legat nästan lika. Partiet har migration som huvudfråga men under pandemin har de varit starkt kritiska mot coronarestriktionerna och förmodligen vunnit en del röster på det.

Öppna uteserveringar för att vinna tillbaka väljare?

Den senaste tiden har smittspridningen gått ner och dagarna före valet har restriktionerna lättats något. I går njöt Magdeburgbor av en solig lördag på uteserveringarna och de flesta går runt utan munskydd utomhus. Vi träffar en valarbetare för AFD som är övertygad om att det inte är en slump att restriktionerna lättats precis före valet.

– De gör vad de kan för att hålla fast vid makten. Att människor får känslan av att pandemin är över nu, tappar vi kanske några procentenheter på, säger han.

Han känner sig säker på att CDU inte kommer samarbeta med AFD efter valet.

– Då får de problem i det stora valet i september.

Laschet riskerar förlorarstämpel

Det allra mesta tyder på att en koalition ledd av CDU kommer fortsätta styra delstaten efter valet. Kanske den nuvarande, ihop med Socialdemokraterna SPD och de gröna. Men om AFD skulle bli största parti skulle det vara en rejäl smäll och ge Armin Laschet en förlorarstämpel inför valet i september.

Och det har CDU inte råd med. Sedan Laschet blev partiledare har partiet gjort några dåliga lokalval. I Tyskland som helhet har de gröna seglat upp som ett hot och blev till och med största parti i en opinionsmätning under våren. Så kvällens valvaka från lilla Sachsen-Anhalt kommer följas med intresse och en hel del nervositet i hela Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.