Många undrar sig varför premiärminister Boris Johnson envisades med att arbeta vidare trots att han var sjuk i covid-19. Foto: Will Oliver/EPA/TT

Analys: ”Många undrar varför Boris jobbade vidare”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sedan måndag kväll får Boris Johnson intensivvård efter att hans tillstånd plötsligt försämrats. Bara timmar tidigare hade premiärministern fortsatt leda landet från sjukhussägen. Många ifrågasätter nu varför han fortsatte jobba in i det sista och inte sökte vård tidigare.

Jonas Sverin

Reporter

Trots tio dagar med ihållande feber och hosta fortsatte Boris Johnson leda landet hemifrån sin lägenhet på Downing Street i total isolering. Måltider och viktiga dokument lämnades på brickor, så att premiärministern inte skulle riskera att smitta någon.

Det var den 26 mars som Boris Johnson först uppvisade symptom och dagen efter testade han positivt för covid-19. Den dagen duggade nyhetsflasharna tätt. Även hälsominister Matt Hancock och Chris Whitty var smittade.

Coronapandemin

Jobbade hemifrån

Medan de båda senare drog sig tillbaka för att kurera sig fortsatte Boris Johnson att jobba hemifrån. De som har insjuknat i viruset vittnar ofta om att en enorm trötthet sköljer över dem och att de har ett stort behov av att vila. Men Boris Johnson fortsatte  att hålla dagliga regeringssammanträden över Zoom.

Boris Johnsons stora politiska förebild Winston Churchill, som han skrivit en biografi om, fortsatte trots diverse sjukdomar. 1953 fick han till exempel en stroke, något som den brittiska allmänheten hölls ovetande om.

Boris Johnson är något överviktig, men anses trots det vara i hyfsat god form. Med sina 55 år och inga kända bakomliggande sjukdomar tillhörde han inte heller riskgruppen. Han gillar att jogga och brukar ses spela tennis på premiärministerns gods Chequers.

Visade upp sig

Trots självisolering var det ändå viktigt för Boris Johnson att visa upp sig för allmänheten. Förra veckan deltog han i den nationella applåden för sjukvården som äger rum varje torsdag kväll. På tv-bilderna såg Boris Johnson mer tilltufsad ut än vanligt. Dagen efter lade han ut en video på Twitter där han berättade att han fortfarande hade feber och skulle fortsätta isolera sig själv. Även då såg man att han var tydligt påverkad av viruset.

Under helgen som gick gjorde Boris Johnson inga fler offentliga framträdanden. Men han fortsatte att leda regeringen på distans. Enligt uppgifter till Daily Mail tyckte flera ministrar att han borde söka vård. Något han sägs ha ignorerat.

Tonades ned

När premiärministern åkte in till St Thomas Hospital på söndagskvällen tonades dock det hela ned av 10 Downing Street. Det hela sades vara en försiktighetsåtgärd. På måndagen meddelades det att han tillbringat en ”bekväm” natt på sjukhuset och premiärministern twittrade själv ut att han var vid gott mod. Redan då hördes allt fler röster, inte minst från hans eget parti, som tyckte att han tillfälligt borde lämna över styret av landet till utrikesminister Dominic Raab. Trots det fortsatte Boris Johnson att jobba från sjukhussängen.

Bara timmar senare kom uppgifter om att hans tillstånd plötsligt försämrats och att han flyttats till intensivvårdsavdelningen. Hans team var tydliga med att han inte var i behov av att ligga i respirator och att det återigen var en försiktighetsåtgärd. Ansvaret för att leda regeringen skulle i alla fall tills vidare skulle läggas på utrikesministern. Beskedet sände chockvågor genom landet. Få hade föreställt sig att premiärministern var i så pass dåligt skick. Dominic Raab intervjuades av BBC en kort stund senare. Även om han sa att allt var under kontroll, såg han synligt skakad ut.

På tisdagseftermiddagen meddelade 10 Downing Street att läget för Boris Johnson är stabilt. Frågan alla ställer sig är när Boris Johnson blir frisk och om det hinner uppstå interna splittringar i regeringen innan dess. Den fråga få vågar ställa är om Boris Johnson alls kommer tillbaka.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet