Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den indiska regeringen har lovat el till alla och för det krävs kraftigt ökad energiförbruking. Är det möjligt utan att upprepa västvärldens miljöförstöring? Foto: Storyblocks/SVT

Analys: ”När miljoner indier tar sig ur fattigdom får det konsekvenser för klimatet”

Publicerad
Analys ·

Det är några få länder som ensamma kan påverka hela jordens klimat. USA, Kina och Indien. De flesta indier lever fortfarande på ett sätt som inte påverkar klimatet nämnvärt, men när en miljard människor nu söker en västerländsk livsstil kommer det få enorma konsekvenser.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Den indiska regeringen har lovat el till alla och för det krävs kraftigt ökad energiförbruking. Är det möjligt utan att upprepa västvärldens miljöförstöring?

Det som talar för att det är möjligt är att Indien har ett oändligt antal soltimmar och hör till de som satsar allra mest på förnybar energi. Mängder av solkraftsparker byggs runt om i landet, och indisk solkraft kostar redan mindre än kol.

Det ambitiösa målet är att solen, vinden och vattnet inom några år ska stå för en tredjedel av Indiens energi. För att snabba på utvecklingen och öka utbytet globalt har Indiens premiärminister Narendra Modi dessutom grundat Internationella Solalliansen (ISA) som i dag består av 85 länder. 

Det som talar emot är att Indien är världens näst största kolförbrukare, efter Kina. Fortfarande kommer 70 procent av Indiens energi från kol, och mängden kol som förbrukas kan fördubblas inom 20 år. Energibehovet ökar så snabbt att utbyggnaden av förnybart inte hänger med, och därför öppnas alltjämt nya kolgruvor.

Fattigdomen först – utsläppen sedan

Efter USA och Kina är Indien världens tredje största utsläppsnation. Men i motsats till andra stora förorenare har Indien inte satt ett datum för när utsläppen ska vända nedåt. Anledningen är Indiens utsläpp per person fortfarande är extremt små jämfört med till exempel Sverige. Runt 250 miljoner indier lever under Världsbankens gräns för extrem fattigdom, många av dem saknar el. Därför anser sig Indien ha rätt att först minska fattigdomen, sedan utsläppen. 

Planen är att låta den ekonomiska tillväxten öka växthusgaserna kraftigt de närmsta tio åren, för att därefter minska. Följs denna plan kommer Indien bidra mest i världen till ökningen av växthusgaser.

Riskerar nollställa åtgärderna

För när miljoner indier tar sig ur fattigdom, riskerar det att nollställa hela den övriga världens klimatåtgärder, vilket kommer göra det svårt att hålla temperaturökningen under två grader. 

Men Indien har fler dilemman än så, för just fattiga indier hör till dem som kommer drabbas allra hårdast av klimatförändringarna. Redan nu smälter glaciärerna i Himalaya, havs­nivåerna stiger, cykloner skapar kraftiga översvämningar och extrem torka har gjort indiska bönder till klimatflyktingar i städernas slumområden när skördarna slår fel. 

För att undgå en katastrof måste Indien välja ren energi, inte kol. Men det kommer inte ske av sig självt. Många indier har fullt upp med mer akuta problem som att få mat på bordet, och i senaste valet var klimatet en ickefråga. Däremot lovade regeringen att alla ska kunna tända en lampa och ladda mobilen. 

Och varför skulle inte fattiga indier få vad som är självklart får varje svensk? Varför är det just de som ska välja mellan att fortsätta elda med ved och på det sättet förstöra miljön, eller använda el och ödelägga världens klimat?

Det vi kan göra i den utvecklade delen av världen är att själva kraftigt minska våra klimatavtryck, och samtidigt stödja Indien med finansiering och teknik. För det finns bara ett alternativ för både Indien och planeten, och det är att Indien utvecklas på ett klimatneutralt sätt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.