Indiska Goa saknar sina turister – men klimatet gynnas

Uppdaterad
Publicerad

Jul och nyår är högsäsong för turismen i delstaten Goa i Indien. Men på grund av corona utfärdas inga turistvisum till utlänningar, och indierna själva reser mindre än vanligt. Dåligt för ekonomin, i alla fall på kort sikt. Men bra för klimatet.

I år är första gången sen 1970-talet som inga utländska turister syns till i Goa. Men ett fåtal indier tumlar runt i vågorna på Calangute beach.

– Vi är inte oroade över att resa hit, alla håller social distans och de flesta har munskydd, säger Sunil Kumar, som kommit hit på semester från Delhi.

Coronapandemin

Turismen viktigaste industrin

Men även indierna turistar mindre än vanligt. Från att ha varit nere på noll besök i våras när regeringen stängde hela landet, har resenärerna blivit fler under hösten. Nu är ungefär hälften av hotellen i Goa öppna, men de är långt ifrån fullbokade.

– Av våra 22 rum är det bara fem som är belagda, det brukar vara uppemot femton under högsäsongen, berättar Michamant Ayal, som driver ett hotell nära stranden.

Indien är ett betydande turistland och i Goa är turismen den absolut viktigaste industrin. Ungefär 40 procent av jobben finns här. Hittills har 50 000 jobb försvunnit, vilket är mycket på 1,5 miljoner invånare. BNP har minskat drastiskt, och osäkerheten kring jobb och framtid har fått sociala konsekvenser.

– På grund av minskade inkomster har alkoholmissbruket ökat, säger Nilesh Shah som är ordförande i Travel and tourism association of Goa.

Pandemin ett uppvaknande

Av de 8 miljoner turister som besöker Goa varje år, är endast en miljon utlänningar. Men till skillnad från indierna som ofta kommer för en helg, stannar utlänningar minst två, tre veckor. Dessutom spenderar de mer och är därför avgörande för ekonmin. Men med hänsyn till klimatet är flygturister från hela världen inte hållbart för Goa, som därför behöver hitta sätt att bli mindre beroende av internationell turism.

Pandemin har varit ett uppvaknande, då så gott som alla i Goa är mer eller mindre beroende av turismen. Efter månader av coronarestriktioner går till och med vanliga mataffärer på knäna. Skatteintäkterna har minskat drastiskt, men staten bjuder ändå på några lättnader för turistsektorn, bland annat får nya restauranger rabatt på serveringstillstånd, men det få som öppnar nytt och resten kan bara vänta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet