För Angela Merkel gäller det att få ihop en stabil koalitionsregering med socialdemokraterna. Foto: TT/AP

Analys: Nya insatser i pokerspelet om regeringsmakten i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Dags igen för nya givar vid spelbordet i de tyska regeringsförhandlingarna. Mer än tre månader efter valet kommer alla inblandade att spela högt och hålla hårt i sina viktigaste hjärtefrågor. Bakom de stängda dörrarna gäller det nu för Angela Merkel att vinna.

Ingrid Thörnqvist

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

”Världen väntar inte på oss”, deklamerade Angela Merkel i sitt nyårstal och försökte se optimistisk ut om chanserna att snabbt få till en koalition med de trilskande socialdemokraterna. Entusiasmen är minst sagt måttlig om en repris av den förra regeringen men de inblandade vet att alternativen är sämre. Minoritetsregering och nyval hotar i skuggorna bakom de tunga gardinerna.

Ta hem poäng

Runt spelbordet sitter förutom Merkel, även Horst Seehofer från hennes systerparti CSU och SPD-ledaren Martin Schulz. Alla kommer att bemöda sig om att ta hem så många poäng som möjligt. Och för Angela Merkel gäller det att avsluta rundan med en seger i form av stabil koalition.

Partiernas ledare bänkar sig med beslutsamma miner. Pressen att få till en fungerande regering är stor för EU:s mäktigaste land, även om otåligheten ännu inte avspeglats i de inhemska opinionsmätningarna.

Tappa väljare

Men motsättningarna är många. Flyktingfrågan är en av de viktigaste frågorna. CSU riskerar att tappa väljare till det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland vid delstatsvalet nästa år, om de inte gör en högergir som bröderna gjort  i Österrike.

CSU kräver därför ett fortsatt stopp för återförening av krigsflyktingars familjer och sänkta bidrag till asylsökande. De drämmer dessutom till med krav på skattesänkningar för företag och ökade försvarsanslag. Socialdemokraterna kontrar med att i stället vilja beskatta de rika. De motsätter sig en tuffare migrationspolitik och toppar sin giv med en kostsam reform av sjukförsäkringssystemet.

Nyhetsblackout

Alla kommer att hålla hårt i sina bästa kort och har lovat varandra att knipa igen den här rundan. Dealen är total mörkläggning, inga läckor och pladder med medierna under spelets gång.

Schulz har lovat att resa sig från bordet den 21 januari, då hans parti ska få en chans att göra tummen upp eller ner för eventuella riktiga förhandlingar.

Ny vår i Tyskland

De närmaste veckorna är avgörande. Merkel står inför en sin kanske största utmaning och är en omvittnat skicklig förhandlare. Om hon tar hem spelet kommer Tyskland att fram i mars att få se en ny koalitionsregering stiga fram i ljuset och kisa mot vårsolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.