Foto: Carolyn Kaster/AP

Analys: President Trumps taktik: 30 osanningar – per dag

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dag går USA till val, och president Trump har en tydlig slutspurtstaktik: Att med osanningar måla upp en domedagsbild där kongressen kontrolleras av demokrater.
– Han vill översvämma era städer med kriminella, säger Donald Trump om en av kandidaterna.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Platsen är Belgrade, Montana. Det är den 3 november, 72 timmar kvar till val, och president Trump står på scenen framför 5000 supportrar.

– Jag är den enda som ger er sanningen, säger han.

Men det är en sanning med modifikation.

Tidningen Washington Post har räknat presidentens osanningar och vilseledande uttalanden sedan dag ett av hans presidentskap. Det första året låg hans snitt på fem stycken per dag. Nu, de sista sju veckorna av kampanjen, har han ökat till 30 per dag.

Riktar osanningar mot politiker

I lördags, i Florida, var attacken riktad mot den demokratiske kandidaten Andrew Gillum.

– Han har svurit att han ska avveckla alla gränser, kan ni tänka er? sa presidenten till publiken som buade.

– Så när folk börjar campa på era gräsmattor, kom ihåg Andrew Gillum.

Den demokratiske kandidaten har dock aldrig föreslagit varken det ena eller det andra, men i det här skedet av kampanjen verkar det inte spela någon roll.

Ljuger om lagförslag

I Kansas sa presidenten att ”alla demokrater” stöttar ett lagförslag om öppna gränser. Det finns inget sådant lagförslag.

I Georgia sa president Trump till publiken att demokraten Stacey Abrams mål, om hon blir guvernör, är att förvandla delstaten till ett nytt Venezuela och dessutom ta bort medborgarnas rätt att bära vapen.

Abrams har varken sagt det ena och kan inte i sin eventuella nya roll göra det andra.

Ger inte svar på tal

Demokraternas minoritetsledare Nancy Pelosi har uppmanat demokrater att inte gå i svaromål mot presidenten. Att de bara förlorar på det, att de ska fokusera på sin politik, prata om sjukvård, om frågor de vill driva. De flesta följer hennes råd.

Med journalistik är det svårare.

Att skriva den här texten innebär per automatik att ett antal läsare kommer att skriva till mig att jag hatar Donald Trump – trots att de 2000 tecken du läser nu inte innehåller något annat än faktagranskning.

Min egen inkorg är snart ett konkret exempel på att president Trump tycks lyckas med sin strategi gentemot väljarna här i slutspurten: Att göra sanningen relativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet