Allt du behöver veta om amerikanska kongressvalet den 6 november

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 november är det dags för mellanårsval i USA. Det vill säga val mellan presidentvalen. Vanligtvis brukar det här valet slinka förbi, men i år blev det annorlunda.

– USA är mer splittrat än någonsin och kongressvalet har utvecklats till att bli ett val för eller emot Donald Trump, säger USA-forskaren Frida Stranne.

– Om presidenten förlorar egen majoritet i representanthuset och senaten kommer det bli svårt för honom att få igenom sin politik, säger hon.

Mellanårsval innebär att det sker en rad val runt om i USA:s 50 delstater, bland annat hålls guvernörsval i 36 delstater, folkomröstningar, val till delstatskongresser och till lokala styren. Men fokus ligger på valet till kongressen eftersom mycket står på spel för hur USA:s politik blir framöver.

Avgörande är om amerikanerna går till valurnorna

– Det jobbas hårt både bland Demokrater och Republikaner att få amerikanerna att gå och rösta. Vanligtvis brukar färre väljare ta sig till valurnorna i mellanårsvalet än i presidentvalet.

– Ytterst kommer avgörandet ligga i vilket parti som lyckas få sina väljare att gå och rösta, säger Frida Stranne.

Se videon som förklarar hur det amerikanska kongressval går till.

Kongressen består av två kamrar, representanthuset och senaten. Här stiftas federala lagar och här fattas beslut om anslag och skatter. Kamrarna godkänner också höga tjänstemän och ministrar. De kan också avsätta domare och även presidenter genom riksrätt.

För att presidenten ska få igenom lagförslag och andra avgörande beslut behövs att kongressens båda kamrarna säger ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet