Foto: TT

Analys: Putins tal – en längre version av det som står på valaffischer överallt i Ryssland

Publicerad

ANALYS · Till ryssarna: Mer och bättre av allt till alla under mina kommande sex år som president!
Till väst, framför allt USA: Tag er i akt, för nu har vi vapen som ni inte kan försvara er emot!

Bert Sundström

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Det är i sammanfattning de två huvudbudskapen i det två timmar långa tal inför det ryska parlamentet som president Vladimir Putin höll i dag. Det årliga talet om tillståndet i Ryssland brukar annars hållas i december. Men denna gång hade det flyttats fram till första mars. Skälet är helt klart att framträdandet ska ge Putin en skjuts i opinionen inför presidentvalet den 18 mars.

Den första timmen av talet ägnade Putin åt att beskriva hur allt har blivit så mycket bättre under hans långa tid vid makten. Halverad fattigdom, högre pensioner, lägre inflation, och så vidare. Men, lovade han, under de kommande sex åren kommer enorma pengar att satsas för att allt från sjukvård till bostäder och medellivslängd ska bli i världsklass.

Ljusare tider stundar – tack vare Putin

Putin medgav att landet haft problem på flera områden och att den ekonomiska krisen har slagit hårt, men att det nu än en gång – tack vare honom – stundar ljusare tider.

Den andra halvan av talet ägnade Putin i princip helt åt Rysslands kraftigt ökade militära förmåga. Han sa att den ryska insatsen i Syrien varit ett utmärkt skyltfönster för rysk vapenindustri. Men han hävdade att allt Ryssland gör militärt har som syfte att skapa fred. Sedan kom den verkliga ”bomben” i talet.

Redogjorde för nya vapensystem

Synbart upprörd redovisade Putin hur han under många år arbetat för nedrustning och avtal för att minska spänningarna med USA. Men allt förgäves; och då måste ju Ryssland till sist svara. Han redogjorde för flera nya och, enligt honom, tekniskt helt överlägsna vapensystem: atomdrivna drönare som avfyras från ubåtar, atomdrivna robotar som flyger i tjugo gånger ljudhastigheten och som gör NATO:s robotsköld helt verkningslöst.

– Vi har varit öppna för att för att få USA att prata med oss. Men ingen ville lyssna. Men LYSSNA NU DÅ!

För det uttalandet fick han kraftiga stående ovationer av publiken. Och hela det långa talet var på sätt och vis en längre version av det som står på valaffischer överallt runt om i Ryssland: En stark president – ett starkt Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.