Den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF i Raqqa. Foto: TT

Analys: Raqqa har fallit men IS inte krossat

Publicerad
Analys ·

Raqqa, huvudstaden i IS självutnämnda kalifat, har fallit. Det är symboliskt viktigt att terrorgruppen förlorat striden om Raqqa men det betyder inte att IS är slaget. Det betyder bara att de tvingas omgruppera och använda en annan taktik.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Terrorgruppen IS har tvingats bort från i stort sett alla områden de erövrade i Syrien och Irak under 2014. De finns nu kvar i stort sett bara i Deir ez-Zor och längs floden Eufrat mot den irakiska gränsen. Det är osäkert hur många som lyckats ta sig från Raqqa till Deir ez-Zor för att fortsätta striden där.

IS är hårt ansatta av de olika koalitioner som bekämpar dem. Den USA-ledda alliansen har bombat IS positioner med allt större intensitet. Mellan 500 och 1.000 civila tros ha dödats i Raqqa bara den senaste tiden.

Terroriströrelsen IS

Den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF har satt hård press på IS i Raqqa i flera månader och de har nu lyckats inta staden.

Flera fronter

Också den syriska armen med understöd av Ryssland och Iran tränger undan IS. De fortsätter nu att attackera dem i Deir ez-Zor och området runt omkring. IS har mött motstånd längs flera fronter.

På andra sidan gränsen i Irak har IS slagits tillbaka av kurder och den irakiska armen och den USA-ledda alliansen. De tvingades överge Mosul Iraks nästa största stad för några månader sedan.

Mosul och Raqqa

Mosul var en stor prestigeförlust för IS och Raqqa kanske ännu mer eftersom staden blivit en symbol för deras terrorvälde. I Raqqa halshöggs människor på öppen gata och kvinnor tvingades leva som sexslavar.

Skräckväldet i Raqqa är nu slut men IS-krigarna finns kvar på olika håll i Syrien och i Irak. Många gånger tidigare har de lämnat ett område för att sen dyka upp på nytt. Det finns uppgifter om att de fått fri lejd ut ur Raqqa och att man gjort överenskommelser med lokala grupper i området.

Andra tar över

När IS nu överger stora områden i Syrien som man tidigare kontrollerat betyder det att andra grupper tar över. Och de som tillfälligt enats i kampen mot IS är långt ifrån allierade. Den syriska armen, iranska miliser, kurdiska grupper, USA och Ryssland har alla olika intressen.

Nu pågår en kapplöpning för att få kontroll över strategiska områden. Turkiet har redan gått in för att säkra områden i västra och nordöstra Syrien. De vill se till att kurderna inte tar över viktiga gränsområden mot Turkiet. Den syriska armén har med rysk hjälp återtagit mycket territorium. De syriska kurderna har också kontroll över flera regioner i Syrien.

Motståndsfickor kvar

Den så kallade islamiska staten har några få motståndsfickor kvar i Syrien och Irak men frågan är hur länge de kan hålla sig kvar. Samtidigt har de under det senaste året lyckats sprida sin terrorverksamhet till ett 20-tal andra länder. Libyen, Afghanistan, Pakistan, Filippinerna är några länder som sett en stor ökning av IS-sympatisörer.

Europa har också sett en ökad terrorverksamhet kopplad till IS. Så även om IS nu trängts tillbaka och fått överge sitt så kallat kalifat i Syrien och Irak så betyder det inte att de är besegrade. De är fortfarande oerhört aktiva och har tusentals sympatisörer. Men med förlusten av oljefälten i Irak och Syrien är de åtminstone ekonomiskt begränsade.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet