ANALYS: Riksrättsförfarandet kan komma att straffa Demokraterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dag blir Donald Trump av allt att döma den tredje presidenten i USA:s historia att ställas inför riksrätt. Demokraterna anser sig ha tydliga bevis för att Trump missbrukat sin makt och att han försvårat kongressens arbete. Men beslutet att dra honom inför riksrätt kan komma att straffa dem, snarare än honom.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Sent på tisdagskvällen kväll trillade nyhetsflasharna in från diverse amerikanska mediehus.

Demokraterna har passerat det antalet röster som krävs – 216 stycken – för att formellt rösta igenom att presidenten ska ställas inför riksrätt.

217 demokrater svarar att de stöttar båda åtalspunkterna, maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete, medan en demokrat svarar att han står bakom en av åtalspunkterna. Ytterligare 15 personer har inte svarat, medan 198 medlemmar av representanthuset kommer rösta emot.

Drog koppling till häxprocessen i Salem

President Trump själv skickade ett sex sidor långt brev till talmannen Nancy Pelosi igår, där han fördömde riksrättsprocessen. Bland annat sa han att de åtalade i häxprocessen i Salem 1692-1693 – där 20 oskyldiga personer avrättades för häxeri – fick en mer rättvis rättegång än honom, en kommentar som fick Salems nuvarande borgmästare att gå ut och uppmana presidenten att ”läsa på lite om historien”.

För demokraterna är det ett solklart fall där man anser sig ha bevisat två brott som gör att presidenten förtjänar att avsättas. I skrivande stund säger 82 procent av tillfrågade demokrater att processen är korrekt.

Även om demokraterna vet att man med största sannolikhet inte kommer få två tredjedels majoritet i den republikanledda senaten anser man det vara värt processen, dels för att man anser att Trump är skyldig, och dels för att de egna väljarna vill det.

Hundratusentals nya donationer till Republikanerna

Men bara 9,8 procent av republikaner, och 43,2 procent av de som klassar sig som oberoende, står bakom en riksrätt, och det är där som det hela kan slå bakut för demokraterna. För den vars bas växer under detta är i nuläget president Trump.

Sedan riksrättsprocessen inleddes har 600 000 nya personer donerat pengar till det republikanska partiet. Bara i förra veckan fick partiet, och presidentens återvalskampanj, bidrag på 100 miljoner kronor.

Det finns ingen demokratisk utmanare som är i närheten av att samla in de summorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.