Skylt på tält för provtagning gällande coronavirus på Helsingborgs lasarett. Foto: Johan Nilsson/TT

Analys: Som man testar får man svar

Publicerad
Analys ·

De flesta covid-19-kurvorna i Sverige pekar åt rätt håll – utom en. Antalet bekräftade fall av sjukdomen ökar kraftigt när allt fler testas. WHO har både rätt och fel när vi klassas som ett riskland.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Som man testar får man svar. De senaste veckorna har Sveriges regioner provtagit allt fler för covid-19 – och hittat allt fler fall av sjukdomen.

Att Världshälsoorganisationen därför klassar oss som ett av de länder i världen som har en stor ökning av bekräftade fall är delvis korrekt. Däremot är det mindre begripligt att vi också beskrivs som ett av länderna där smittan accelererar och sjukvården riskerar att bli överbelastad  – det påståendet stöds nämligen inte av övrig nationell statistik kring covid-19.

Coronapandemin

Allvarliga fall minskar

För även om allt fler fall av sjukdomen upptäcks på grund av att testerna ökat, så är de allra flesta fallen lindriga. Antalet allvarliga sjukdomsfall minskar, liksom sjukhusinläggningarna, både i vanlig sjukvård och inom intensivvården. Även dödstalen sjunker stadigt.

Efter en topp under några veckor i april har överdödligheten sjunkit och dödligheten är nu nere på normala nivåer för året.

Sverige är fortfarande ett riskland vad gäller smittspridning. Danmark öppnar bara sina gränser för besökare från områden som har färre än 20 smittfall per 100 000 invånare och i dagsläget är det bara Västerbottens län som klarar de kriterierna.

Smittspridningen på väg ner

Men det är svårt att tolka utvecklingen på annat sätt än vad statsepidemiolog Anders Tegnell gör – nämligen att smittspridningen är på väg ner i Sverige. Bäst hade så klart varit ännu tydligare statistik kring detta – vilket vi hade haft om regionerna fått igång masstestningen mycket tidigare under våren. 

Då hade Sverige kanske sluppit klassas som ett riskland, och kanske hade omvärlden – inte minst våra grannländer – varit mer välvilliga mot svenska turister i sommar. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet