Analys: The comeback kid: Nigel Farage fokuserar på corona med Sverige som förebild

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

PR-geniet Nigel Farage har gjort det igen. För oavsett vad man än tycker om den brittiske missnöjespolitikern så hinner nyheten om att han startar ett nytt parti (eller snarare omskapar ett gammalt) knappt landa förrän #Farage trendar på twitter i Storbritannien. Den här gången ligger fokus på att begränsa nedstängningsåtgärderna under coronapandemin.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

I sann populistisk anda har Nigel Farage återigen satt upp ett blött finger i luften och känt av åt vilket håll vindarna blåser. Hela hans politiska karriär bygger på det; att läsa av missnöjesströmningar i det brittiska samhället. Nu är det Boris Johnsons nedstängningar av England som är måltavlan. För premiärministerns hantering av pandemin får allt hårdare kritik, och Nigel Farage är inte sen att utnyttja det växande missnöjet och återta sin plats i rampljuset.

Ett framgångsrikt koncept

Nigel Farage var tongivande i lämna-kampanjen inför folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap 2016. Inför EU-parlamentsvalet 2019 bildade han Brexitpartiet, the Brexit Party, som blev det valets stora vinnare. Tack vare framgångarna kunde Farage agera blåslampa på de etablerade partierna och se till att brexit blev verklighet.

Coronapandemin

Men sedan dess har partiet förlorat både relevans och medlemmar.

Genom att skifta fokus mot hanteringen av coronapandemin hoppas Farage få ny uppmärksamhet och nya framgångar i de brittiska lokalvalen nästa år och i parlamentsvalet 2024.

Nytt fokus med Sverige som förebild

Brexitpartiet ska förvandlas till Reform UK. I en debattartikel i konservativa dagstidningen The Telegraph beskriver Nigel Farage och medförfattaren Richard Tice det nya partiets huvudbudskap.

”Nedstängningar fungerar inte. Faktum är att de gör mer skada än nytta. Men det finns ett trovärdigt alternativ som rekommenderas av några av de främsta epidemiologerna och läkarna i världen. Det är the Great Barrington Declaration. Det tillämpas i praktiken i stor utsträckning i Sverige, med framgång”, skriver de.

The Great Barrington Declaration är ett forskarupprop som uppmanar världens länder att bygga flockimmunitet tills det finns ett effektivt vaccin. Det ska ske genom att livet återgår till det normala för de som inte löper så stor risk att bli svårt sjuka av covid-19. Sårbara grupper ska skyddas under tiden.

Omstöpa det politiska systemet

Nigel Farage har ett övergripande mål: att förändra det politiska systemet i grunden.

Nu när den andra nationella nedstängningen i England sannolikt träder i kraft inom kort ser han sin chans att återigen ta plats i debatten och påverka regeringens politik.

För även om nästan tre fjärdedelar av engelsmännen stödjer en ny nedstängning medan bara 23 procent är emot växer motståndet mot nedstängningarna i Boris Johnsons eget Toryparti.

Nigel Farage och hans Reform UK blir det enda partiet som är uttalat anti-lockdown och det kan locka över väljare från Konservativa partiet.

Frågan är om PR-snillet Farage än en gång kan lyckas med konststycket att sätta press på regeringen så till den milda grad att den tvingas ändra sin politik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet